Aktuellt en bättre värld

Happy World Hello Day

20 november, 2017

Ungdomsredaktören Anna Svilling skriver en krönika om World Hello Day, hur den en gång kom till och hur du kan vara med och fira dagen. Tillsammans löser vi konflikter med hjälp av ord istället för våld!

Vi lever i en värld av kriser och katastrofer, en värld som är så våldsam att vi hellre tittar ner i en virtuell verklighet än möter våra riktiga problem. Vi tar fram mobilen och scrollar oss genom livet.

Tänk att leva i en sådan värld, att endast kunna vandra förbi anonyma varelser utan bekräftelse. Eller kanske behöver du inte ens fantisera, utan bara se runt omkring dig och uppfatta denna värld av återhållsamhet.

Om du skulle slå upp ordet ”hälsning” i en ordbok skulle du få fram betydelsen “kort meddelande från en person till annan person utan budskap förutom erkännande av möte”. Alltså betyder ett ”hej” åtminstone, om ordboken får bestämma, att du är medveten om den andre individens existens.

Den 21 november 1974 bestämde sig bröderna McCormack att de fått nog av kriser och katastrofer. Kanske var det oktoberkriget eller en slutprodukt av hippievågen på 1960-talet eller bara en oändlig trötthet på misär, men vad det än var så fick det dem till handling. Bröderna skickade ut 1360 brev till 180 olika länder för att värna om att lösa konflikter med ord istället för med våld. Tack vare detta initiativ firas än idag World Hello Day av människor som säger hej till minst tio personer under dagen i över 180 olika länder.

Oavsett om du vill skapa världsfred eller bara visa att du ser någon så kan du också vara med och säga hej. Se det som en början, en chans att starta om, som upptakten till en bättre värld.
Happy World Hello Day!

Senaste artiklarna