Prylar bokrecension

Jag vill vara jordens medelpunkt

20 november, 2017

”Jag vill vara jordens mittpunkt” är en ungdomsroman skriven av Charlotta Lannebo. Större delen av boken utspelar sig på Nya Zeeland, år 1991, och handlar om vad som kan hända med ens liv, trots att man planerat något helt annat. Scouternas ungdomsredaktör Klara Åström har läst den nya boken. 

Bokens huvudperson är Lova. Hon är 16 år och ska åka till Nya Zeeland som utbytesstudent. Hon har planerat allt in i minsta detalj men när Lova väl kommer dit så inser hon att allt kommer bli mycket svårare än hon trott. Lova har hamnat på en skruttig gammal gård långt ute på landsbygden med 220 kor. Hennes värdmamma Karen är ensamstående och har tre barn, två söner och en liten dotter. Man får följa Lova när hon börjar skolan, när hon träffar nya kompisar, när hon blir kär och i hennes vardagliga liv på gården.

Lova trivs inte alls på gården och hon känner sig isolerad. Hon har fått testa på hur Veronika (en svensk tjej hon träffade på planet ner) har det och Lova vill bara bort från gården. Hon kan tänka sig att göra vad som helst bara hon kommer bort från den. På en fest så splittras Lovas liv i tusen bitar. Hon har just sett personen hon är kär i strula med en annan.

Till slut har Lova en plan på hur hon ska göra och när hon väl verkställer sin plan så märker hon att allt kommer bli mycket mer komplicerat än vad hon föreställt sig. Polisen blir indragen och Lova sitter i klistret.

Jag tyckte att boken var gripande och man förstod hur Lova kände och tänkte. Jag har själv funderat på att åka utomlands som utbytesstudent och boken satte igång min tankar igen. Lova är några år äldre än vad jag är, men jag förstod och kunde lätt sätta mig själv in i hennes situation. Tankarna började också snurra när man fick en påminnelse om att livet kanske inte blir som man hade tänkt sig från början.

Senaste artiklarna