Veberöds och Vallentuna scoutkår möttes på Jamboree17 och tycke uppstod.

Under höstlovet arrangerade de en hajk i Stockholm.

"Vi tyckte att det skulle vara roligt att träffas ganska snart efter lägret istället för att det skulle gå flera år. Så vi bestämd oss för att åka upp" säger Silje Martinsen.

Scoutkårerna hade hyrt en scoutstuga utan el. Mysigt!

Äventyr jamboree17

Mötet på Jamboree17 ledde till en höstlovshajk

Veberöds och Vallentuna scoutkår lärde känna varandra under Jamboree17. De tyckte att det skulle vara roligt att ses ganska snart igen istället för att vänta in nästa jamboree. Under höstlovet arrangerade därför utmanarlagen i kårerna en höstlovshajk i Stockholm.

I en liten scoutstuga utan el strax utanför Stockholm slår sig ett tiotal utmanarscouter ner efter en fullspäckad dag. Sysslorna påbörjas snabbt. Matpatrullen börjar med kvällens tacos under tiden som resten av gruppen tänder elden eller sätter sig ner för att spela kort. Efter maten blir det chill och häng runt fotogenlyktorna vid den sprakande elden.

– Antar att det bara är typ en matkoma, säger Erik Larsson, 16, utmanare i Vallentuna scoutkår.

Under dagen har de fått utforska Stockholm.

– Vi fick olika uppgifter på ett papper, till exempel att ta bild på kaffe och sjunga scoutsången under ”Svampen”. Imorgon ska vi göra något slags primitiv matlagning. Vi ska gräva en grop och elda i den. Jag skulle vilja städa lite, det ligger ved överallt, svarar Robert Hedin, utmanare i Vallentuna Scoutkår

De två kårerna möttes på Jamboree17 på Rinkabyfältet i augusti sommaren 2017.

– Veberöds scoutkår hade fixat mat till oss direkt när vi kom, och Robert välte deras bord, berättar Erik Larsson och skrattar.

Det var så det började, och sen utvecklades vänskapen och gemenskapen.

– Vi satte oss vid deras bord och började snacka sedan började vi bara hänga. Vi gick på nattutmaningen tillsammans. Sen så var det det att så fort jag kom dit så välte jag deras bord, svarar Robert Hedin.

När det nu är mörka november möts de alltså igen, kring en helt annan lägereld än den på Rinkabyfältet.

– Idag har vi haft organisationstävling i Stockholm, min patrull gjorde dock en del annat. Men vi hade trevligt och lärde känna varandra bättre, berättar Silje Martinsen, 17, utmanare i Veberöds Scoutkår med ett stort leende.

Det geografiska avståndet är långt mellan Veberöd och Vallentuna och därför dök idén upp om en gemensam höstlovshajk.

– Vi tyckte att det skulle vara roligt att träffas ganska snart efter lägret istället för att det skulle gå flera år. Så vi bestämde att vi åker upp, så kan de komma till oss nästa gång, förklarar Silje Martinsen.

Men när två kårer möts för gemensam hajk krävs det en del planering för att allt det praktiska ska funka.

– Vi började med att bestämma datum. Vallentuna fick ansvara för att hitta en stuga och vi planerade aktiviteter och bokade tågbiljetter, svarar Silje Martinsen.

Kårerna är helt eniga om att de kommer att genomföra en sådan här hajk igen.

– Hittills har det varit askul. Det svåra är att lära känna nya kårer, till det var Jamboree17 väldigt bra. Det är alltid kul att lära känna nya scouter, avslutar Erik Larsson.