Det gäller inte bara att vara snabb, bilen ska gärna vara snygg också!

Värdiga vinnare under prisutdelningen i scouternas Pinewood Derby.

Allt är inte tävling, det är gemenskap och bra häng med kompisar också.

Det är mycket att tänka på för att göra bilen så optimal som möjligt för Pinewood Derby-heaten.

Equmenia Syd anorndade Pinewood Derby-tävlingen.

Prylar kreativitet

Scouter tävlade i Pinewood Derby

Lördagen den 11 november arrangerades Pinewood Derby i Sverige för andra året i rad av Equmenia Syd. Scouter i alla åldrar från olika scoutkårer samlades i Rosengårdskyrkan i utkanten av Helsingborg, för att tävla med sina egenbyggda bilar. Ungdomsredaktören Märta Berg var på plats.

Det är en kylig och solig höstdag när omkring 45 scouter har samlats i Rosengårdskyrkan, i utkanten av Helsingborg, för att tävla i något som kallas Pinewood Derby. De tävlar i åldersklasser med sina små, egenhändigt byggda bilar, och förutom det självklara snabbhetspriset delas det även ut pris till den vackraste och den mest originella bilen.

– Bilarna kommer köra ner för banan här, och ni kommer tävla i olika heat mot varandra. Alla kommer få köra minst fyra gånger, förklarar Joakim Stenmo, som är regionsamordnare och föreningsutvecklare för Equmenia Syd.

– Som ni ser finns det en skärm där borta, men det är ingen vanlig film utan den filmar bilarna när de kör igenom målet, fortsätter han, och syftar på den lilla kameran som står ovanpå målet.

Konceptet med Pinewood Derby startade i USA på 1950-talet, och Stefan Mäkelä var initiativtagare när det gällde att få tävlingen till Sverige.

– Det är andra året vi kör i år, och tanken är att vi ska fortsätta och även engagera hela regionen, berätta Stefan Mäkele.

Nioåriga Gabriel tävlar för första gången, och han ser mycket fram emot dagen.

– Jag vet inte om jag kommer vinna, men jag tror jag kommer ha väldigt roligt, säger han.

Han är där tidigt tillsammans med ett gäng andra för att hinna testköra sin bil innan det blir tävlingsdags. På plats är även Sara, 11 år, och Heidi, 12 år.

– Jag tror att vi kommer ha jättekul, och jag tror att jag kommer vinna! säger Sara förväntansfullt.

Vid tävlingsbanan står elvaåriga Isak och ska precis släppa ner sin bil. Han tror att det kommer bli kul, men är inte säker på att han kommer vinna.

– Jag har sett många som har väldigt bra bilar, men det finns en chans, säger Isak.

Så småningom drar tävlingen igång, och först ut är spårarklassen och sedan är det dags för upptäckare och äventyrare.

Signe, 10 år, är nervös, men ändå taggad.

– Det är min första gång, och jag hoppas att det ska bli roligt. Jag har ingen speciell taktik, men min bil väger cirka 110 gram och många säger att det är en perfekt vikt, förklarar Signe.

När det blir dags för hennes första omgång visar det sig att hennes bil är lite för tung. Men hon fixar lätt till det, och nästa gång går den mycket snabbare.

Loppen pågår i knappt två timmar, med korvpaus i mitten, och slutligen är det dags för de som vunnit flest lopp att tävla i ett slutgiltigt, avgörande lopp för att utse vem som ska ta hem vandringspriset. Efter ett par spännande omgångar står det klart, det blir elvaåriga Sara från Kävlinge-Furulund som vinner. Hon hade förutspått rätt.

– Jag byggde min bil så att den inte fick något luftmotstånd och hade mycket tyngd där bak. Jag tror det var därför jag vann varje gång, berättar hon stolt.

Prisutdelningen fortsätter, och även kompisen Heidi vinner ett pris för sin bil. Det delas även ut pris för den vackraste och mest originella bilen i varje klass.

När alla vinnare har fått sina pris är dagen slut, och det är dags att bege sig hem. Det har varit en rolig dag, och alla verkar vara nöjda, både de som vunnit och de som inte vunnit. Många hoppas på att få besöka Pinewood derby även nästa år.