Prylar bokrecension

Norra Latin

22 november, 2017

Scouternas ungdomsredaktör Anna Jenny Wiker Briceño har läst den nya ungdomsromanen ”Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren, en berättelse som biter sig fast och kryper in under skinnet.

Norra Latin, ett av Stockholms anrika läroverk, är idag ett konferenscenter. Men för bara 40 år sedan var skolan fylld av gymnasieelever. I boken lades skolan aldrig ner och Clea, stockholmaren som är infödd i teatervärlden och Tamar, östersundaren med drömmar om att bli skådespelare börjar i samma klass en regnig augustidag.

På skolan och bland teatereleverna finns en vandringssägen om en tragedi om en tidigare elev, Erling Jensen, och hans försvinnande. Det påstås att det är sant medan andra anser att det är en myt. Men vad är egentligen sant? Norra Latin är full av hemligheter och fler och fler oväntade och onaturliga händelser börjar ske för Tamar.

”Norra Latin” är Sara Bergmark Elfgrens första egna roman efter succé med Engelfors-trilogin som mer eller mindre la en grund för mina förväntningar på boken. Och hon uppfyllde dom med råge. Berättelsen biter sig fast och kryper in under skinnet, Sara målar upp berättelsen så noggrant och väl att det ibland får mig att önska att det var på riktigt. Men ibland tappar hon det, historien kan emellanåt bli en aning utdragen och jag blir ofokuserad. Lika snabbt som jag tappade den plockar jag upp fokuset när spänningen ökar. Sara har helt klart slagit till stort och har gett oss läsare en välskriven bok med en berättelse som inte lämnar något åt slumpen.

Senaste artiklarna