Barnets adventskalender 2017 är ett nytryck från 1944 och överskottet från försäljningen går till scoutverksamhet.

"Barnens adventskalender" blev också titeln på den första mediala julkalendern som premiärsändes i Sveriges Radio 1957. Årets julkalender på SVT heter "Jakten på tidskristallen".

Med den alternativa adventskalender kan du utföra små hjältedåd!

Aktuellt jul

Scouterna var först med adventskalendern

Den 1 december öppnas första luckan i adventskalendrar av alla möjliga slag. Men visste du att det var Sveriges flickors scoutförbund som 1934 gav ut den första tryckta svenska adventskalendern?

Illustratören bakom den första adventskalendern var den kända sagoboksillustratören Aina Stenberg-MasOlle, som fick uppdraget att ta fram motivet till Barnens adventskalender. Fram till 1964 tecknade hon varje år en ny kalender åt Sveriges flickors scoutförbund, i dag Scouterna. Numera väljer Ainas familj varje år att nytrycka ett av de 31 julmotiv som illustrerats. Årets nytryck är från 1944. Överskottet från försäljningen går till Scouternas verksamhet för barn och ungas meningsfulla fritid.

”Under trettio år ritade hon Barnens adventskalender.”

– Mormor Aina var mycket produktiv. Hon gjorde sagoböcker, till exempel Askungen, Snövit och Hans och Greta. Hon ritade en mängd jul- och påskkort samt pojkar och flickor i landskapsdräkter från hela Sverige. Under trettio år ritade hon Barnens adventskalender, av vilka vi varje år väljer ut en, som Scouterna trycker. Mormor var en varm och godhjärtad person, som vi minns med stor glädje, säger Barbro Lucie Wehtje.

Namnet, ”Barnens adventskalender”, blev också titeln på den första mediala julkalendern som premiärsändes i Sveriges Radio 1957. Idén fick producenten av just Sveriges flickscouters kalender. Tre år senare hakade TV på och luckorna öppnas i rutan. Och från 1969 följer varje år miljontals svenskar julkalendern i SVT, som i år heter ”Jakten på tidskristallen” och är ett juligt sci-fi-äventyr.

Adventskalendrar kan idag ut på en rad olika sätt. Kanske är det chokladkalendern som får dig att kliva upp ur sängen under hela mörka december. Eller är det kalendern med lego, kaffe, te, lakrits eller noveller?

”Vi ville göra en kalender med små hjältedåd.”

Men adventskalendrar behöver inte innebära prylar eller godis, de kan också handla om att göra goda gärningar. Ett exempel på en sådan kalender har Svenska Kyrkan tagit fram och de kallar den för den alternativa adventskalendern. Katrin Nymberg är präst och den som står bakom idén, då den lanserades förra året.

– Det var inför min gudstjänst den första advent. Det hade varit mycket elände i världen. Då ville vi göra en kalender med små hjältedåd, säger hon i en intervju med P4 Blekinge.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Och flera av de hjältedåden kanske du redan jobbar med, bara genom att vara scout?

Ladda ner den alternativa adventskalendern HÄR >>