På Saxogade i Köpenhamn genomförs Kind Friday och priserna höjs för att överskottet ska gå till sociala projekt i närområdet.

Aktuellt black friday

Shoppingfrossa eller bojkott?

På bara ett par år har Black Friday kommit att bli en av Sveriges största köpdagar. Som en protest mot konsumtionssamhället har bland annat ”En köpfri dag” införts, som går ut på att man under 24 timmar inte ska köpa en enda pryl. Tidningen Scout ställde frågan till några scouter om deras inställning till Black Friday.

– Visst är det roligt att kunna fynda på rea och spara en liten summa, men det bidrar till en köphets som i sin tur inte bidrar till ett hållbart samhälle, vilket vi strävar efter. Det är väl egentligen emot vad vi i Scouterna vill? Med ett hållbart samhälle där vi jobbar efter Agenda2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, säger utmanarscouten Anna Lundberg.

Det är lätt att ryckas med. Fantastiska erbjudanden och chansen att göra fina fynd och skynda sig att slå till på något genom att klicka hem på nätet eller handla i butik. I år beräknas svenskar handla för över 5 miljoner kronor, bara för att det är Black Friday.

– Jag tycker att Black Friday är ett sätt för företag att tjäna pengar på konsumenter som desperat försöker komma på något att köpa i julklapp till morbrors fru eller något sådant. Hetsen kring Black Friday är så stor att människor gör illa varandra för att först komma till varor med mest rea, säger utmanarscouten Wilma Lindström.

Men det finns också en hel del butiker som inte vill vara en del av Black Friday, eller som använder sig av dagen på andra sätt. Naturkompaniet vill till exempel använda dagen för att flera ska se över och vårda sina prylar och kläder och laga dem ifall det behövs, så att de håller längre.

En annan mottrend som spås bli riktigt stor i år är att skänka pengar till välgörenhet. En del varumärken och butiker ger då rabatt på varorna, men rabatten går inte till kunden utan till ett välgörande ändamål.

På gatan Saxogade i Köpenhamn firas ”Kind Friday” istället för Black Friday för att vända upp och ner på konsumtionsfesten. Gatan kommer att dekoreras med hjärtan med kärleksfulla budskap. Idén är att man ska ge de pengar man annars ”sparat” på reafynd till de som faktiskt behöver dem, istället för att köpa ännu fler prylar till sig själv. Gatans butiker och caféer har valt att höja priserna för att överskottet ska gå till den lokala organisationen Settlementet, som jobbar för att hjälpa socialt utsatta människor.

Oavsett om man väljer att omfamna eller bojkotta Black Friday ger dagen utrymme för att fundera och reflektera över konsumtion.

Scouter tipsar!

Två scouter ger sina bästa tips på hur du kan tänka ifall du inte vill shoppa loss på Black Friday

”Genom att gå på stan blir man mer frestad att köpa. Om det är något speciellt du behöver eller letar efter är det bättre att handla på internet under Black Friday, så slösar du inte bort dina pengar i onödan.”

Hannah Andersson, utmanarscout

”Visst det är kul när något man vill ha eller ge bort i julklapp är billigare men det är inte alltid att varorna är billigare bara för att det är Black Friday. Om du köper en ny tröja, se då till att du skänker en av dina gamla tröjor som du inte länge använder till någon som skulle uppskatta den mer än du själv.”

Nanny Ytterbring, utmanarscout

Lär dig mer om de globala målen

Mål nummer 12 handlar om hållbar konsumtion och tradition. På globalamalen.se får du ännu fler konkreta tips som handlar om hur du som individ kan jobba för att vi tillsammans ska uppnå målet. Det handlar till exempel om att återvinna, minska matsvinnet och bli en smart konsument. Lär dig mer HÄR >>