Gällivare Malmbergets scoutkår satte reflexer på prov.

Prylar reflexer

Upplysta scouter gör allt för att synas

Det är tisdagskväll och Gällivare Malmbergets scoutkår har som vanligt träffats i scoutlokalen. Ikväll har de äldsta scouterna, patrullen Björnarna, fått ett annorlunda uppdrag. Efter samlingen och sången ger de sig i väg ut till gamla Kåkstaden för att testa produkter av olika slag som gör att man syns i mörkret.

De har valt platsen eftersom det inte finns några gatlyktor där.

– De här skulle passa bra på lucia, säger Alva Apelqvist skrattande och håller upp tre lysande rör.

– Vem vill ha reflexsprejen? frågar scoutledaren Helena Apelqvist och alla ropar ”jag!” i kör.

Det blir Hanna Barrhäll som får sin jacka sprejad och hela burken går åt. De stegar upp tre olika avståndspunkter, 125 meter, 60 meter och 10 meter för att testa hur väl de syns. En bil med tända lyktor står längst ner på gatan, medan scouterna springer och ställer sig längst bort. Det är en kylig och blåsig novemberkväll. Nysnön yr upp i virvlar när vindpustarna letar sig in mellan husen. När de börjar frysa muntrar de upp sig med en lägersång. Alla de åtta scouterna som deltar i testet brukar själva använda reflexer.

– Det är mörkt ute och man vill ju synas när man går hem från bussen, säger Hanna Barrhäll. Kevin Karlsson Brylid var med om en obehaglig upplevelse häromdagen.

– Pappa och jag åkte bil och då kom det en man med svarta kläder som vi inte såg så pappa blev tvungen att tvärbromsa.

– Själv vill jag gärna leva ett tag till, säger Alva Apelqvist, som alltid bär reflex.

När testet är utfört summerar gänget kvällen.

– Kallt och kul, säger Amanda Holmstedt.

– Spännande och intressant att se hur de egentligen funkar, säger Siri Backefalk.

Bra att veta om reflexer

Vill ni vara testpatrull?

Anmäl ert intresse till: redaktionen@scout.se

Snyggaste reflexerna (och bäst i test enligt Testpatrullen 2015) hittar du så klart i Scoutshopen >>