Kursen Redo för naturen bygger på ett praktiskt upplevelsebaserat lärande ute i naturen där du får lära dig friluftsliv genom att leva friluftsliv.

Både kursdeltagaren George Chamoun och kursledaren Michael Sandborg menar att alla kan få ut något av Redo för naturen, oavsett kunskapsnivå.

Att hålla sig varm, torr, mätt och säker är grunden för att leva friluftsliv.

Inspiration friluftsliv

Kursen som gör fler redo för naturen

Friluftslivet är en viktig del av svensk scouting och en av de sju pusselbitarna i scoutmetoden. För att sänka trösklarna och få fler att ta steget ut i friluftslivet finns utbildningen Redo för naturen, som ger scouter och scoutledare kunskap i grundläggande friluftsliv. Här delar kursledaren Michael Sandborg och deltagaren George Chamoun med sig av sina erfarenheter från den senast genomförda kursen i Östergötland.

I sydvästra Linköping, i stadsnära natur nära Hanekinds scoutkår, genomfördes under hösten utbildningen Redo för naturen, som riktar sig till personer som har ingen eller väldigt liten friluftslivserfarenhet.

– Målet är att inte krångla till det utan få deltagarna att tycka det är kul och enkelt med friluftsliv och inte en prylsport. Helt enkelt kunskap om att hålla sig mätt och torr, men också att känna sig trygg med att ta med scouter ut i naturen, berättar kursledaren Michael Sandborg.

Han tror att de flesta scoutledare har ett eget intresse för friluftsliv och att de därmed inte anser sig har behov av kursen. Men han menar att kursens upplägg är så bra att man kan lära sig saker även om man har vissa förkunskaper. Framför allt kan man lära mycket av varandra.

Tack vare en bra kurshandledning var det enkelt att genomföra kursen, men den stora utmaningen låg i att hitta deltagare.

– Allt hänger på hur man marknadsför kursen och får personer att gå den som kanske redan tycker att de kan allt. Det handlar inte bara om friluftskunskaper, utan kursen ger ju också tillfälle att aktivt uppleva det man ser i naturen – blommor, djur och omgivningen, säger Michael Sandborg.

Han menar att en av scoutingens styrkor är att det går att genomföra utbildningarna på samma sätt som vanliga avdelningsmöten.

– Vad som genomsyrar alla scoututbildningar är att vi använder scoutmetodens ”learning by doing”, jobbar i patruller och använder oss av friluftslivet. säger Michael Sandborg.

George Chamoun, 26 år, bor i Linköping, är scoutledare i Jesus söner scoutkår och deltog i Redo för naturen-kursen.

– Jag läste om utbildningen och tyckte att den verkade intressant, så jag anmälde mig och två andra ledare från kåren. Jag tycker det är viktigt att förstå allemansrätten och andra frågor som är nya för mig här i Sverige, berättar George Chamoun som ursprungligen kommer från Syrien, men flyttade till Sverige för fyra år sedan.

Han menar, precis som kursledaren Michael Sandborg, att många kan ha glädje av att gå kursen.

– Jag tror att kursen kan vara intressant även för den som har mycket erfarenhet, för man lär sig alltid något nytt, även om man varit scoutledare i många år. Så jag rekommenderar alla scoutledare, utmanarscouter, roverscouter och föräldrar att gå kursen. Jag tycker att den borde vara obligatorisk, precis som Leda scouting och Trygga möten, för friluftslivet lägger grunden för scouting, säger George Chamoun.

Kursen finns i två varianter, som dagstur eller med övernattning.

– Det här var en utbildning över en dag, men jag skulle gärna prova övernattningskursen också, för jag är sugen på att lära mig ännu mer. Det ger så mycket att lära känna nya ledare och få nya kompisar, säger George Chamoun.

Mer om Redo för naturen

Redo för naturen – Dagstur är en cirka sex timmar lång kurs i grundläggande friluftsliv. Kursen bygger på ett praktiskt upplevelsebaserat lärande ute i naturen där du får lära dig friluftsliv genom att leva friluftsliv. Du lär dig helt enkelt hur man håller sig varm, torr, mätt och säker, vilket är det viktigaste för att ha det riktigt trevligt ute i naturen, och det oavsett om man skulle vara ute en eftermiddag eller en månad.

Redo för naturen – Övernattning är en cirka 24 timmar lång kurs i grundläggande friluftsliv med övernattning i naturen. Precis som i Dagstur kommer du bland annat få kunskaper om hur man lagar mat över öppen eld, hur en bra lägerplats ser ut och organiseras, var man får vara och vad man får göra i naturen, hur man håller sig varm och torr både under dagen och natten och mycket annat.

Läs mer på Scouternas folkhögskolas webb >>