Hela Blå Hajken-gänget från 1981.

Tina Arvidsson under Blå Hajken 1981.

Blå Hajken Friskyttarna-varianten finns inte längre, men du kan fortfarande anmäla dig till Blå Hajken Jägarna eller Forsfararna.

"Inom scouting är alla så snälla och vänliga mot varandra att du plötsligt kommer känna många om du inte redan gör det sen innan" berättar Tina Arvidsson.

Scouterna har fortfarande återträffar, här är en bild från 2006.

Äventyr Blå Hajken

Blå Hajken gav vänner för livet

När Tina Arvidsson, från Bjärreds scoutkår i Skåne, 1981 gav sig iväg på ett 10 dagar långt äventyr i Smålands skogar hade hon ingen aning om vilka vänner för livet hon skulle få. 36 år senare träffas de fortfarande!

Tina Arvidsson från Skåne hade anmält sig till Blå Hajken utan att känna någon.

– Jag kände absolut ingen när jag skulle åka iväg. Jag visste bara vem en tjej var, säger hon och minns hur det första mötet med patrullkompisarna började med lite nervöst prat. Men efter bara några dagar var det som att alla hade känt varandra i flera år.

Hon och de andra stod inför sitt livs äventyr – Blå Hajken Friskyttarna. (Varianten Friskyttarna finns däremot inte kvar längre utan nu är det antingen Forsfararna eller Jägarna som gäller.)

Under de kommande 10 dagarna skulle patrullen utmanas genom massor av olika övningar. Bland annat fick de paddla och bygga en egen risflotte som de la sina packningar på. Sen var det bara att gå i vattnet och simma och putta flotten till den lilla ön som låg mitt i sjön.

– Det var mycket nya överraskningar och det var ganska pirrigt men absolut inte läskigt, berättar Tina som idag är medlem i Melleruds scoutkår.

Att åka iväg på något nytt och spännande utan att känna någon sen innan kan kännas läskigt till en början. Men ju färre du känner sen innan, desto fler nya kompisar lär du känna. Tina uppmuntrar verkligen alla som har möjligheten att söka till Blå Hajken att göra det.

– Det var helt fantastisk, jag har aldrig ångrat att jag åkte! säger Tina Arvidsson

Patrullen som för 36 år sedan träffades för första gången ses än idag. De har återträffar ungefär en gång vart tredje år då de äter massvis med god mat, fiskar, ror, plockar svamp, pratar om gamla minnen och bara umgås. De turas om varje gång om vilka som ska anordna återträffen och kommande återträff är det bland annat Tina Arvidsson som ska hålla i.

Så om du är sugen på att ansöka om att få åka med på Blå Hajken men kanske är lite tveksam till om du vågar anmäla dig på egen hand, så har Tina Arvidsson bara ett råd:

– Ingen fara! Inom scouting är alla så snälla och vänliga mot varandra att du plötsligt kommer känna många om du inte redan gör det sen innan. Du kommer att få uppleva fantastiska lägerbål, naturupplevelser och massor med spännande utmaningar, Säger Tina Arvidsson.

Nyfiken på Blå Hajken?

Blå Hajken är ett äventyr i den svenska vildmarken för utmanarscouter, roverscouter och ledare. Under 10-12 dagar får scouterna chansen att leva i nuet och lära känna spännande människor från hela Sverige i härlig friluftsmiljö långt bort från vardagen. Blå Hajk finns idag i två olika varianter, Forsfararna och Jägarna. Forsfararna vandrar delvis i stiglösa skogar och över myrar i Värmland. Under en del av hajken bygger patrullerna egna flottar och åker nerför Klarälven. Jägarna vandrar i de Jämtländska fjällen utanför rösade leder där inga andra människor rör sig och utan kontakt med omvärlden.
Läs mer här >>

Missa inte heller reportaget om Blå Hajken Forsfararna 2017 här >>