"Det bästa med helgen är att träffa nya människor och sen är platsen i sig fantastisk" säger Linnéa Johansson.

Johan Leanderson blev scoutledare i höstas då hans barn började i Scouterna. Nu är han på Rättvikskurserna för att gå utbildningen Leda scouting.

Peter Dahlgren från Mora scoutkår är på Rättvikskurserna för att bland annat bli bättre på att tälja.

Inspiration Ledare

”Att vara i Rättvik ger ny input och inspiration till verksamheten”

22 januari, 2018

Rättvikskurserna är en fullmatad utbildningshelg som arrangeras av Dalarnas scoutdistrikt med stöd av Scouternas Folkhögskola. Här möts massor av scoutledare för att utvecklas och lära sig mer. Vi har träffat några av dem!

Peter Dahlgren från Mora scoutkår sitter framför en sprakande brasa och täljer på en bit trä som så småningom ska bli en så kallad krympburk. Han har varit med förut på Rättvikskurserna och i år deltar han tillsammans med fem andra ledare i kursen ”Tälja i färskt trä”. Han tycker att det bästa med kurshelgen är att få vara ledare tillsammans med andra ledare.

– Det blir mycket erfarenhetsutbyte mellan ledare från olika kårer. När vi sitter och arbetar med trästycken som ska bli skedar, kåsor eller krympburkar så ger vi varandra inspiration och goda idéer till verksamheten, berättar Peter.

I år har Peter lärt sig att ta en stockbit och göra ett bruksföremål av den.

– Förut kunde jag bara hugga ved, nu kan jag göra en sked.

Att låta huvud och händer arbeta tillsammans är något han vill bli bättre på för att kunna lära ut det till sina scouter.

För Johan Leanderson från Stora Tuna scoutkår i Borlänge är det första gången han är med på Rättvikskurserna. Han blev ledare i höstas när hans barn var med på ett prova på-möte och han fick erbjudandet att engagera sig i Scouterna.

– Aktivitetsbanken är ett jättebra hjälpmedel och jag har lärt mig att uppmärksamma barnen i gruppen. En annan bra sak med helgen är att träffa ledare från andra kårer och höra hur de gör, säger Johan som går kursen Leda scouting för att lära sig leda en grupp.

Linnéa Johansson från Malung-Sälens scoutkår går även hon kursen Leda avdelning föra att kompetensutveckla sig.

– Att vara i Rättvik ger ny input och inspiration till verksamheten. Det bästa med helgen är att träffa nya människor och sen är platsen i sig fantastisk, säger Linnéa.

Hon tycker att kursen ger henne bra verktyg att använda hemma i kåren men hade gärna sett fler praktiska exempel från verksamheter.

Kursen Leda kår hålls för första gången på Rättvikskurserna och Staffan Persson från regionala utbildningsgruppen Norr/Mitt är en av kursledarna. Det är en stor grupp deltagarna på kursen och alla är engagerade i sin kårs styrelsearbete.

– Stiftsgården i Rättvik är en fantastisk plats att hålla utbildningar på. Under en helg kan vi genomföra många olika utbildningar riktade till många olika ledare. Det är en bra grej för ledarna i en kår att åka på tillsammans, det blir en form av ledarvård, säger Staffan som upplever att det är bra service från arrangörerna, Dalarnas scoutdistrikt, och en inspirerande miljö.

Även som kursledare lär man sig saker. Under helgen har Staffan fått större förståelse för de olika förutsättningar som kårer har för att hantera sin verksamhet.

Rättvikskurserna

Rättvikskurserna är en fullmatad helg med många kurser och utbildningar som arrangeras av Dalarnas scoutdistrikt med stöd av Scouternas Folkhögskola. Du behöver inte vara Dalascout för att komma till Rättvik! Anmälan öppnar vanligtvis i november året innan. Under Rättvikskurserna 2018 arrangerades bland annat kurserna Leda Scouting, Leda Avdelning, Leda Kår, Knep och knåp, Tälja i färskt trä, Medeltidsinspirerade smycken m. fl.