Inspiration Ungt ledarskap

”En yxa innehåller så mycket kraft och frihet” 

23 januari, 2018

När hon var 19 år gammal bestämde hon sig för att tämja elden och metallen och lära sig smide. Tio år senare är hon yxmakare och i startgroparna med en egen yxtillverkning. Möt Julia Kalthoff som hamnar i flow när hon får tälja och som tycker att vi borde ha större respekt för skogen, träet och hantverket som ligger bakom våra föremål.  

–  Tänk att man kan gå ut i skogen och tälja eller hugga ved eller rent av faktiskt bygga till någonting, bara man har en yxa. För allting går faktiskt att göra med en yxa – den innehåller så mycket kraft och frihet, berättar Julia Kalthoff, 29 år.

Hon har ända sedan hon var barn varit intresserad av hantverk, men smide hade hon aldrig kommit i kontakt med. Så för tio år sedan, när hon var 19 år, bestämde hon sig för att gå en smideskurs. Där väcktes intresset för hur man kan göra bra yxor. Ett halvår senare fick hon frågan om hon ville hoppa in när vd:n på yxsmedjan Wetterlings skulle vara borta i tre månader.

– Det var lite av ett bananskal. Jag undrade vad som förväntades av mig och fick svaret ”du ska bara svara i telefon och om det händer nånting så får du fixa det.” Det skulle jag nog klara av och tackade ja. Sen slutade vd:n och jag stannade kvar och tänkte att snart hittar de nog någon annan, ”en riktig vd”, berättar Julia.

Men tillsammans med styrelsen och produktionen satte hon igång med en rad förändringar på yxfabriken. Förändringar kopplade till värderingar och respekt för materialet, produkten och människan bakom hantverket.

2013 tilldelades hon stipendiet Kompassrosen från stiftelsen Ungt Ledarskap för att med mod, omtanke och handlingskraft ha fattat långsiktigt hållbara beslut i sitt arbete på yxfabriken. Det innebar inte bara 250 000 kronor i stipendiesumma och ett diplom ur Kungens hand utan också att bli en del av ett större nätverk med de andra stipendiaterna.

– Det var som ett rus och det pirrade i hela kroppen. Total eufori, säger hon och dröjer lite med svaren när hon tänker tillbaka på diplomceremonin.

Men det viktigaste för Julia har inte varit själva stipendiesumman, utan att få lära känna de andra stipendiaterna.
–  Vi är ett gäng som har liknande värdegrund och som vill göra skillnad. Att vara i ett sådant sammanhang är väldigt inspirerande. Tack vare stipendiet känner jag mig motiverad att förvalta mig själv och att försöka göra någonting viktigt med mitt liv, säger Julia.

Hon drivs av en minimalistisk konsumtionsidé och tycker inte att man inte ska konsumera ”en massa skräp” utan istället satsa på kvalitet och om ens saker går sönder ska man laga dem.
– Prova själv att gå ut i skogen och rör vid träden, då får du en egen relation till materialet. På samma sätt är det när man gör något med sina egna händer, då får man också en relation till materialet. Det ger en respekt för föremål, säger Julia.

Idag är hon faktiskt mer intresserad av trä än metall och smide.
– När jag täljer hamnar jag i flow. Nu i helgen gjorde jag ett yxskaft. Det innebär en massa små kreativa beslut i varje täljdrag och jag blir absorberad och behöver knappt tänka. Nästan allt som görs idag sker på skärmar, men genom att skapa med sina händer kopplar man bort det digitala och lockas istället att stanna upp, andas och känna, säger Julia.

Julias tre tips för att våga följa sin dröm!

  1. Ta hjälp av folk runt omkring dig som är bra på det som du inte kan!
  2. Jobba med kortsiktiga mål, för då är det lättare att nå dem och då blir du glad och peppad på att jobba vidare.
  3. Tänk på att det inte är resultatet som är det viktiga utan att du gör det du drömmer om, så kom ihåg att ha roligt under tiden!

Om Julia Kalthoff

Ålder: 29 år
Kommer från: Brösarp
Bor: I en stuga vid havet i Mellanfjärden, Hälsingland.
Gör: Yxmakare
Packar alltid med mig: Yxan såklart och kläder av ull så att jag inte fryser.
Scoutbakgrund: Jag var på Scouterna en gång som barn men då regnade det så mycket att jag, enligt mamma, inte ville vara med efter det. Men många brukar säga till mig ”vilken scout du är” och då syfta på att jag är en duktig problemlösare.

Nominera en ung ledare!

Känner du en ung ledare som borde uppmärksammas för sitt värdebaserade ledarskap? Nominera till Kompassrosen HÄR >> 

Senaste artiklarna