Scout View är ett samarbete mellan Scouterna och Google Sverige.

"Det kändes riktigt kul att få dokumentera skogen som ingen annan har gjort tidigare" säger scoutledare Michael Jändel.

Vendelsö och Nosaby var två av de första kårerna i projektet, men det finns fortfarande massor av natur kvar att kartlägga för scouter över hela Sverige.

Äventyr Scout View

”Det är spännande, smart och användbart”

Vad händer där den vanliga vägen tar slut? Om det inte vore för det unika samarbetet mellan Scouterna och Google Sverige hade svaret varit ”ingenting”. Nu får Google Street View ett helt nytt tillägg med hjälp av scouter runtom i landet.

Samarbetet mellan Scouterna och Google Sverige har skapat en unik möjlighet för scouter att kartlägga och dela med sig av sina smultronställen i den svenska naturen. Några patruller har redan hunnit vara ute och filmat, plåtat och trampat stigar för att göra naturen tillgänglig för fler.

– Det kändes riktigt kul att få dokumentera skogen som ingen annan har gjort tidigare, säger scoutledare Michael Jändel i Vendelsö scoutkår om chansen att få skapa stigar för Scout View.

– Det kändes coolt att få dra ut med science fiction-utrustning i skogen tillsammans med scouterna. Alla vet ju vad Google Street View är och många har ju sett bilar som åkt runt och plåtat. Nu var det vår tur.

Anna Persson är med i utmanar- och roverlaget i Nosaby scoutkår och var också en av de första deltagarna i projektet.

– Det är spännande, smart och användbart. Vi på kåren har saknat den här typen av kartor när vi planerat hajker eller läger. Till exempel för att se var stigar börjar eller om det ens finns stigar, berättar Anna.

En solig lördag i november drog hon tillsammans med fem andra i rover- och utmanarlaget ut på hajk på Kjugekull utanför Kristianstad.

– Vi hade med oss en 360-kamera. I början var det lite svårt att veta hur fort vi skulle gå och om det funkade, men sen kunde vi hänga med direkt på mobilen när vi gick, säger Anna.

Vendelsö och Nosaby var två av de första kårerna i projektet, men det finns fortfarande massor av natur kvar att kartlägga för scouter över hela Sverige. Scout View ger under 2018 möjlighet att visa upp scouting under olika årstider och allt från den helt vanliga skogsstigen till hajken på skidor, med en kanot, båt eller på vägen upp för ett berg.

– Sverige är först ut i världen med det här och det är ju fantastiskt kul att få vara pionjärer. Dessutom får scouterna märken, som visar att de deltagit i ett helt unikt projekt samtidigt som de ju kan visa på kartan att ”den här stigen har vi skapat!”. Så jag vill uppmana alla att ta chansen att delta, säger Michael.

Vad är Scout View?

Scout View är ett samarbete mellan Scouterna och Google Sverige. Syftet är att göra Sveriges vackra natur mer till tillgänglig för alla. Scouterna står för kunskapen om naturen och Google för tekniken och plattformen. Alla stigar hittar du på scoutview.se och på Google Street View.

Vill ni vara med?

Mer info om Scout View och hur du och din scoutkår kan delta finns på scoutview.se.