"Ett av mina starkaste minnen är från just vår hängmattepark. Efter en regnig dag sprack det upp och vi kunde gemensamt ligga och lyssna på Emil Jensens sommarprat" berättar Kaspra Eriksson.

Äventyr existens

Ett scoutläger om livet

Vad är livet egentligen och hur vill jag leva det? På lägret Existera finns det gott om utrymme för frågor som både kan besvaras och reflekteras över i ensamhet eller tillsammans.

– Scouterna erbjuder otroliga upplevelser. En naturhajk kan vara andligt vackert, men efteråt säger vi ofta bara godnatt. På Existera vill vi få folk att prata om saker efteråt, säger Kaspra Eriksson, scoutledare, ledarutvecklare och terapeut med erfarenhet av ungdomsarbete och personlig utveckling.

Tillsammans med ett team har hon satt ihop det läger hon själv drömde om när hon var 16 år och grubblade över livet. Existera hölls för första gången sommaren 2017 och Simon Engwall var med.

– Det var verkligen ett läger där man inte riktigt visste exakt vad som skulle hända, men man kände att det skulle bli riktigt bra. Ett läger om livet kan handla om väldigt olika saker.

Under de två sommarveckorna seglade de, lyssnade på sommarprat, kollade på soluppgångar men framför allt låg de i hängmattor och pratade. Allt ifrån triviala saker till frågor som inte kan besvaras eftersom det inte finns något rätt eller fel. Det finns däremot möjlighet till diskussion och framför allt reflektion.

Kaspra Eriksson känner igen sig i Simons berättelse.

– Ett av mina starkaste minnen är från just vår hängmattepark. Efter en regnig dag sprack det upp och vi kunde gemensamt ligga och lyssna på Emil Jensens sommarprat. Han diskuterade huruvida det var bättre förr och berättade bland annat om när hans syster gick bort i cancer. Vi upplevde det först var och en för sig, men sedan också tillsammans. De fantastiska samtalen bär jag med mig fortfarande, berättar Kaspra Eriksson.

Målet med lägret är att bygga en stabil grupp, vilket är en process som tar tid.

– Vi pratar uttalat om att vi vill få deltagarna att känna en tillhörighet med andra i den här typen av mer existentiella frågor. Vi har en tendens att lämna livsfrågor till var och en, men här vill vi istället att deltagarna ska få en upplevelse som de sedan kan stämma av med gruppen, säger Kaspra Eriksson.

När Simon Engwall får frågan om han kan rekommendera lägret till andra kommer svaret blixtsnabbt.

– Absolut! Och vem som helst kan verkligen åka, det är ett väldigt öppet läger som inte bara är för erfarna scouter. Man får en helt annan bild av så mycket. Jag tycker att alla som har möjlighet borde uppleva Existera.

Existera 2018

Existera är ett läger på Vässarö för dig som är 16–18 år. På Existera utforskar vi tillsammans livet med teman som kroppen, känslor, tankar, drömmar, grupper, liv i universum, samhällen, vänskap, kärlek och relationer. Existera är ett tvådelat läger, med en helg i maj samt två veckor under juli.

Datum: 9–13 maj och 16–27 juli 2018

Plats: Vässarö, Stockholm

Sista anmälningsdag: 10 april 2018.

Rabatt: Anmäler du dig och betalar före 30 mars 2018 får du 10 % rabatt på lägeravgiften.

Deltagaravgift: 3 995 kronor.

Kontakt: existera@vassaro.se.

Läs mer: vassaro.scout.se

Tips på andra läger med tema existens?

I den här artikeln har vi samlat scoutiga konfirmationsläger >>

Här kan du läsa artikeln ”Livets riter för oss samman” >>