Det finns många möjligheter att kombinera konfirmation med ett scoutläger, som till exempel på Vässarö i skärgården.

Äventyr existens

Kombinera scouting och konfirmation

24 januari, 2018

Många väljer sig att kombinera konfirmation med ett scoutläger. Här listar vi några av Sveriges scoutigaste konfaläger. 

Att prata om livets stora frågor är också ett sätt att lära känna sig själv. Att ta chansen att fundera på vad du tror på eller vilken typ av liv du lever gör att du känner dig tryggare i vem du är och det blir lättare att ta ställning även utanför Scouterna. Därför jobbar vi i Scouterna med målspåret Existens.

Att konfirmera sig på ett scoutläger är riktigt poppis, så tänk på att de snabbt kan bli fulltecknade. En del läger använder sig av väntelistor där man kan ställa sig i kö redan som åttaåring när man går med i Scouterna. Det kan också vara bra att ta reda på ifall du har förtur genom att tillhöra ett visst distrikt eller kyrkostift.

Göransborg & Gamlegård

Varje sommar arrangerar Södra Skånes scoutdistrikt scoutläger på Göransborgs Friluftsgård i Höör och Gamlegårds kursgård i Torna Hällesta. Utöver hajker, bad och lägerbål får du lära dig vad kristen tro innebär,  inte bara teoretiskt utan också i det dagliga livet tillsammans med kompisar, präst och scoutledare. Det är inget krav att vara scout, utan alla som är intresserade är välkomna att anmäla sig till lägret.

Läs mer om scoutkonfirmation på Göransborg >> 

Vässarö

Segling, bastubad och sommar i Stockholms skärgård! Första veckan bor du i tält och lever friluftsliv och veckan därpå flyttar du och de andra deltagarna in i stugor. Det här är ett väldigt populärt läger som många står i kö till redan från det att de är åtta år och 75 % av platserna fördelas till scouter i Stockholmsdistrikten.

Läs mer om konfirmationsläger på Vässarö >>

Scout Camp Ransberg

På Nykterhetsrörelsens scoutförbunds Scout Camp Ransberg varvas konfirmationsläsningen med scoutaktiviteter och lägret sker till stor del utomhus. Här får du uppleva scouting och friluftsliv samtidigt som du utvecklar din tro och dina värderingar.

Läs mer om konfirmation på Scout Camp Ransberg >>

Husarö scoutgård

På Husarö arrangeras varje sommar två konfirmationsläger. Det är 40 konfirmander och 12 ledare som under tre veckor upplever något helt nytt och där livet där hemma sätts på paus under en stund. Då står livet, tron, upplevelsen av gemenskap och vänskap, naturen och skapelsen i centrum.

På konfirmationslägren deltar många ungdomar som inte tidigare varit med i Scouterna. Men för att kunna anmäla sig behöver du bli medlem i Husarö scoutkår innan konfirmationslägret börjar.

Läs mer om konfirmation på Husarö >>

Lysestrand

Under lägret blandas scoutaktiviteter med konfirmationsundervisning. Första veckan bor du inomhus i konfirmandbostaden Flat. Under dessa tio dagar är det mycket undervisning, men också andra aktiviteter emellan. Det kan vara hajker, tävlingar, lekar och bad. Veckan därpå lever du och de andra deltagarna lägerliv, oftast på lägerängen, med färre undervisningstimmar. Under sista veckan på konfirmationslägret flyttar alla åter in på Flat och ägnar sig mer åt undervisning och fokuserar på förberedelser inför konfirmationen.

Läs mer om konfirmation på Lysestrand >>

Åhuslägret

Varje år konfirmeras cirka 40 ungdomar, hälften med och hälften utan funktionsnedsättning, på Åhuslägret. Ni lever tillsammans med varandra, ledarna och lägerprästen i en hel månad på Åhusgården, nära havet i Åhus. Månaden är fylld av programpunkter och skoj och många säger efter lägret att det är det bästa som man någonsin varit med om. Lägret drivs av Föreningen Åhuslägret i samarbete med Lunds stift riktar sig till ungdomar som bor i eller har anknytning till Lunds stift (Skåne och Blekinge).

Läs mer om Åhuslägret >>

Existera

Existera är ett läger på Vässarö för dig som är 16–18 år. På Existera utforskar vi tillsammans livet med teman som kroppen, känslor, tankar, drömmar, grupper, liv i universum, samhällen, vänskap, kärlek och relationer. Existera är ett tvådelat läger, med en helg i maj samt två veckor under juli.

Läs mer om Existera >>

Saknar du ett läger på listan?

Har du tips på ännu fler scoutiga konfirmationsläger? Mejla redaktionen@scouterna.se så lägger vi till dem på listan!

Missa inte heller artikeln ”Livets riter för oss samman” i tidningen Scout 1/2018 >>

Senaste artiklarna