Sms:a, skala en apelsin eller hålla handen? Vilken vante funkar till vad?

Järlindens scoutkår testar vinterns vantar.

Prylar Testpatrullen

Testpatrullen korar bästa vintervantarna

24 januari, 2018

Mysiga ullvantar, rejäla skidhandskar eller nätta fingervantar? Det är inte alltid helt lätt att välja vad man ska ha på händerna. Häng med när testpatrulleni Falun testar vantar i vinterkylan – och utser en solklar favorit.

– Det händer absolut ingenting, konstaterar Arvid och de andra skrattar.

Han försöker lönlöst få en reaktion på mobilskärmen, med ett par rejäla blåvita ullvantar på händerna.

Arvid, Alice, Nils, Vilma, Maja och Sixten från Järlindens scoutkår befinner sig på Lugnets skidstadion i Falun. I dag är det en riktigt råkall vinterdag och vindarna blåser kyligt uppe vid hoppbackarna.

De sex scouterna testar hur väl de olika vantarna och handskarna kan hantera mobilskärmen, något som fem av sex vantar inte klarar särskilt bra. Inte ens touchvantarna som är till för just det ändamålet klarar testet, något som kan bero på att de är lite för stora.

Men Houdinivantarna är som gjorda för att messa på mobilen; Maja fäller ner öppningen i vanten och manövrerar enkelt på skärmen med fingrarna framme.

Vi traskar upp till snökanonen som är i gång. Nu provar testpatrullen att tälja med vantarna. De flesta fungerar bra, men några är svårare.

– Man får inte så bra grepp med de här touchvantarna. De glider och då kan man inte ta i så mycket, säger Sixten som har börjat frysa om händerna. De här vantarna är säkert jättebra lite tidigare på hösten, men nu är de för kalla.

Vilma får ta i hårt med skidhandskarna för att kunna tälja och Nils försöker tappert tälja med händerna i en och samma vante. Han lyckas faktiskt få till några småflisor, medan alla skrattar glatt.

Gänget sätter sig för att ta en kort fikapaus. Att äta korv med vantarna på går fint, förutom med hålla handen-vanten, som verkar vara knepig för det mesta man vill göra. Men den är desto bättre på att skala apelsin, om man gör det inuti vanten som Alice provar. ”Apelsinskalarvante” utbrister någon.

Sixten har nu på sig Houdinivantarna, som funkar perfekt även för apelsinskalning. Vilma lyckas pilla loss några småbitar av skalet med touchvantarna, medan övriga vantar klarar frukttestet sämre.

Det slutgiltiga testet är att stoppa ner händerna i vatten. Hur bra står vantarna emot väta?

– De här är verkligen ovattentäta, konstaterar Nils om de droppande blåvita ullvantarna.

– Men de här läckte inte in lika mycket som jag trodde att de skulle göra. De är faktiskt ganska torra, säger Maja om de grå touchvantarna.

Väl inne i värmen sammanfattar testpatrullen sina utlåtanden och det visar det sig att de lila skidhandskarna från Everest är en riktig fullpoängare, något som alla i patrullen är eniga om.

Så tar du hand om dina vantar och handskar

1. Följ alltid tvättanvisningarna för plagget.
  2. Tvätta ullvantar för hand med ulltvättmedel.
  3. Vantar torkar snabbare om du vänder dem ut och in.
  4. Låt ullvantar torka i plant läge.
  5. Lufttorka skinnhandskar och undvik hög värme.