Inspiration Boktips

Prepping gör dig redo för samhällskatastrof

31 januari, 2018

Ett av de nya orden i det svenska språket är ”preppare”, en person som ägnar sig åt prepping, det vill säga lagrar vatten och mat, ofta i form av konserver, men även andra förnödenheter. De riktigt seriösa prepparna lämnar städerna och flyttar ut på landet till ett hus med egen vattenförsörjning och större möjligheter att ta sig igenom samhällets eventuella sammanbrott.

I höstas kom boken ”Prepping – att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta” skriven av Anna-Maria Stawreberg. En bok som handlar om hur en kan göra för att förbereda sig.

Trots att Myndigheten för Skydd och Beredskap (MSB) sedan 2016 uppmanat alla svenskar att vi måste klara oss själva i minst 72 timmar vid en samhällskatastrof kommer många att stå handfallna när elen går eller vattnet tar slut. Några av frågorna som ställs i boken är hur länge du skulle klara dig om det blev ett långvarigt strömavbrott och våra bensinkort eller betalkort slutade fungera? Hur länge klarar du ett avbrott i vattenleveranserna?

Svaren kommer i intervjuer med preppare från alla delar av samhället och med olika bakgrund. Till exempel pensionären som vill bli självförsörjande på sina odlingar, mamman som preppar tillsammans med sina barn och ett par som har 400 liter vatten lagrat i sin lägenhet. Prepping kan även vara en inkörsport till att vistas mer ute i naturen.

Boken ger en liten inblick i vad prepping är men är också en handbok med många smarta tips på hur en ska klara sig när samhället inte fungerar som det ska. Ett av mina favoritkapitel handlar om hur en ska klara sig mentalt under en kris. I slutet finns även en liten ordlista med termer från preppingkulturen som till exempel BOB, EDC/GHB och SHTF.

Om du vill få en första inblick i vad preppare gör och hur de gör det så är den här boken ett bra val.

Senaste artiklarna