Inspiration Boktips

”Stig” sätter ord på sorgen

1 februari, 2018

Att sätta ord på sorg kan vara svårt. Vi har läst ”Stig”, en vacker och viktig bilderbok av Annica Hedin och och Per Gustavsson, om att förlora någon som står en nära.

Stig är borta. Han dog på sommarlovet. Bokens ”jag” saknar honom väldigt mycket, och hålet som finns där istället för Stig är ibland så stort och mörkt att det knappt går att tänka på något annat. Men ibland märks hålet istället nästan inte alls.

Boken hanterar ett tungt och bitvis svårt ämne med stor kärlek och ärlighet. Och tack vare att läsaren inte får veta hur Stig såg ut kan det handla om en morfar, en pappa, en bror, en vän, eller kanske till och med ett djur.

Det här är en fantastisk bok om sorg och saknad, om hur det kan kännas när någon fattas, och om hur fint det kan vara att dela sorgen med andra. Tack vare en välbalanserad blandning av metaforer och konkreta vardagssituationer letar sig berättelsen rakt in i hjärtat på mig. En mycket läsvärd bok för alla åldrar.

Senaste artiklarna