Ett lag superhjältar pratar ihop sig inför nästa match.

Utmanarscouter som spelar volleyboll för fullt.

Nattvolleyn handlar om stämningen, oavsett om det går bra eller dåligt så har alla kul.

240 scouter står i kö för pizza vid midnatt.

Arrangörerna välkomnar alla till årets Nattvolley.

Äventyr Tävling

Scouter spelade volleyboll hela natten

6 februari, 2018

Hejarop och skratt ljuder högt i Södervångshallen i Vellinge. Klockan är strax efter midnatt och den årliga Nattvolleyn är i full gång. Utmanar- och roverscouter från hela Skåne fyller hallens alla hörn.

På en plan spelar en kung i krona och mantel och på en annan är det superhjältarna som samlar poäng mot sina motståndare klädda i pyjamas. Samtidigt sitter en samling bananer och skrattar på läktaren ovanför. Fantasin har inga gränser när scouterna har satt ihop sina egna matchkläder. I år har det kommit 30 lag och nästan 240 scouter till arrangemanget som pågår från tidig natt till strax efter solen går upp dagen efter. Många lag har varit med i flera år och fortsätter komma tillbaka och tar med sig allt fler av sina scoutkompisar.

– Det handlar om stämningen, oavsett om det går bra eller dåligt så har alla kul och klär ut sig, säger Åsa som har åkt med sitt lag från Ottarp utanför Helsingborg.

– Det är ett så annorlunda arrangemang med mycket rörelse, påpekar Albin, en roverscout från Trelleborgs scoutkår som precis som Åsa varit med på Nattvolleyn flera gånger tidigare.

Spelet fortsätter och kring planerna samlas scouter som hejar på sina kompisar som spelar och ledare som peppar sina scouter för fullt. De lag som inte spelar turas om att döma de pågående matcherna, de som inte heller dömer får en chans att vila sig eller kanske köpa en dricka i kiosken.

Utanför spelhallen sitter de arrangerande utmanarscouterna och räknar poäng och sköter kaféet. Det är Vellinge scoutkårs utmanarlag som arrangerar nattens event. Det är inte första gången de gör det. Det är en tradition sedan över 30 år att utmanarlaget i kåren genomför Nattvolleyn. När nya utmanare kommer in i gruppen får de sätta sin prägel på arrangemanget och Nattvolleyn utvecklas naturligt vidare.

– Vi får träffa andra utmanare och se hur mycket de uppskattar arrangemanget, berättar utmanarscouten Sara. Hon sitter med sin scoutkompis Ronja och sköter kiosken.
– Och vi får vara uppe hela natten och det är spännande, tillägger Ronja.

Samtidigt som arrangemanget är kul och omtyckt av både arrangörerna och deltagarna så finns det en tanke bakom hela upplägget.

– Vi vill lära våra utmanarscouter att arrangera och ta ansvar för alla delar som det innebär, säger scoutledaren Kevin som planerat Nattvolleyn sen han själv var utmanarscout och nu stöttar när utmanarna planerar.

– Det svåraste för scouterna är att få ihop alla delar till en helhet, tillägger Hampus som står bredvid, även han  ledare i kåren.

Under planeringen får scouterna lösa flera situationer tillsammans. Hur transporteras pizza till 240 scouter på ett bra sätt, och vem kan hitta någon som vill baka alla dessa pizzor till midnatt? Alla problem löser sig med samarbete och ger utmanarscouterna nya erfarenheter att ta med och förbättra till nästa år.

Ljudet av studsande bollar och skratt smiter än en gång ut ur spelhallen när en dörr öppnas. Ett lag köper ett par burkar läsk innan de går tillbaka för att peppa för sin nästa match. Det är många timmar kvar tills solen går upp och ett vinnande lag får ta emot vandringspriset, men det är det ingen som tänker på just nu, det är skratten och kompisarna som är i allas tankar.