Inspiration sociala medier

Så fixar du hajken med mobilen

Att fixa hajken med hjälp av mobilen är kul och skapar massor av olika möjligheter. I den här artikeln har vi bett har gjort äventyrarledarna i St Lars scoutkår ger sina bästa tips, både på vad du ska tänka på i planeringen och hur det rent praktiskt kan gå till.

I Scout 1/2018 berättade vi om scouting genom mobilen och hur St Lars scoutkår fixar hajker för sina scouter, trots att de har ledarbrist. Läsare hörde av sig och ville ha mer konkreta tips på hur man kan komma igång. Vi kontaktade kåren och här delar de med sig av sina erfarenheter.

Så här använder ni mobilen på hajken

Ge scouterna en koordinat och en gps. När de hittar rätt finns där en pokémon med uppdrag  och en ny koordinat.

Ge scouterna en karta med 30 stationer i stan eller i den miljö ni anordnar hajken. På varje ställe ska de fotografera hela patrullen vid platsen och via sms be ledarna om ledtråd. Då får scouterna ett uppdrag att utföra på plats som de ska filma eller fota med Snapchat och skicka tillbaka till ledarna.

På en av våra hajker körde vi gps-koordinater med handhållen GPS, något som scouterna själva inte gjort förut. Det kändes kul att få utveckla orienteringsmomentet/kartläsning som alltid varit ganska platt till att bli ett tillfälle då scouterna lär sig nåt nytt!

Ge scouterna ett schiffer på Snapchat, men ge dem bara en del i taget.

Sociala medier – bra att ha i åtanke

Kolla vad scouterna själva använder för sociala kanaler eller appar och utgå från det. Då blir mötet/hajken mer relevant och roligare för scouterna.

Skapa inlogg som är för kåren så att ni använder ett gemensamt konto som scouterna kommunicerar med. På så sätt kan du som ledare få en uppdelning mellan ditt privata konto och scouternas upplevelse.

På grund av åldersgränser i olika sociala kanaler kanske inte alla scouter har tillgång till alla kanaler. Men för de som är lite äldre kan Facebook-grupper användas för att löpande ge uppdateringar och utmaningar till de som är på hajk.

Praktiska tips inför, under och efter hajken

Planera innan: Vi jobbar med att planera i förväg och försöka tänka igenom aktiviteterna. Utgå från scouternas behov och de målspår och märken ni jobbar med och utveckla aktiviteten runt det. Se till att aktiviteten går att göra/ska göras i patrullen så att de inte delar på sig, till exempel genom att de måste fota hela patrullen eller liknande när de hittat rätt kontroll.

Fundera över tillvägagångssätt och förhållningsregler innan ni kör. Är det något ni behöver prata om i avdelningen? Vad får man/får inte göra? Vilket språk använder vi och varför? Vad gör vi om någon inte är okej med att vara med på bild osv.

Se till att scouterna vet i förväg att de ska ha med telefonen – och att till exempel lunchen innebär möjlighet att ladda telefonen eller att det finns powerbanks att låna.

Utvärdera alltid: Vi försöker utvärdera efter våra hajker för att kunna göra det ännu bättre till nästa gång. Vi skriver upp och ser till att läsa igenom igen när vi planerar nästa gång. Kom ihåg att scouterna måste få chans att säga vad de tycker också.

Våga testa och utveckla det som ni alltid gjort i kåren! Det blir roligare för dig som ledare när du får en utmaning också!