Mobilen har blivit ett kreativt sätt för dem som leder hajken att hålla koll på var patrullerna befinner sig.

"Det blev kallare än jag hade planerat för. Min packning är för höstväder" säger Gustav

Under natten har årets första snö fallit och snöfallet tilltar under dagen. Det blir en utmaning att laga mat i kylan.

Att hissa flaggan är ett viktigt uppdrag, och det gäller att vara noggrann!

Äventyr sms-hajk

Scouting genom mobilen

13 februari, 2018

Tekniken leder vägen när S:t Lars scoutkår i Linköping ger sig ut på hajker. Följ med på en modern hajk där mobilen blivit ett smart sätt att behålla gemenskapen när det finns få ledare.

Redan förra hösten använde S:t Lars scoutkår gps-funktionen i mobilen i en Pokémonjakt, och i våras anordnades en Snapchathajk i centrala Linköping. Den här gången tog ledarna konceptet vidare genom att låta kårens äventyrare få instruktioner och kommunicera via sms. Just i den här kåren behövs fler ledare och att använda mobilen har blivit ett kreativt sätt för dem som leder i dag att hålla koll på var patrullerna befinner sig.

– Jag tror att så länge vi hänger med i utvecklingen och anpassar oss efter nutiden kommer det gå bra för Scouterna, i stället för att tänka att ”så här har vi alltid gjort”, säger ledaren Emma Ahlqvist.

Men det kommer alltid att behövas fler ledare och Emma och avdelningsledaren Rasmus Ringdahl hoppas att fler vuxna ska upptäcka det härliga scoutlivet.

– Många föräldrar är beredda att hjälpa till, men vill kanske inte gå så långt som att bli ledare. Det bästa är nog att få med dem ut och visa hur det går till, säger Emma.

Tre föräldrar som tagit chansen att följa med på hajk den här gången är Ben Kersley, Jenny Elmqvist och Ingeborg Wängstam. Precis som sina barn ska de spendera natten i ett vindskydd utomhus.

– För några år sedan sov jag ute i maj och jag har inte sovit ute sedan dess. Det är kul att göra något med barnen i deras miljö och göra något som jag inte gör annars, säger Ben.

– Normalt sett följer jag inte med ut såhär men de erbjöd oss att vara med i en föräldrapatrull och då följde jag med, säger Ingeborg.

Vädermässigt har vi lite otur. Under natten har årets första snö fallit och snöfallet tilltar under dagen. Plötsligt vräker det ner och kylan börjar kännas ordentligt. Ungdomarna träffar på patrull Höken som är klara med startchiffret – uppgiften att skapa ett patrullrop – och ska nu laga mat. Men fingrarna är stela och snön har gjort både kläder och utrustning blöta.

– Det var okej tills vi skulle laga mat. Vi fick inte i gång gasen och alla tändstickor var blöta. Vi hade en tändsticka som vi fick eld på men den slocknade, säger David Johansson.

– Vandringshajker är roliga, men inte när det är vinter. Resten av året går det att laga mat och vandra utan att frysa, säger David Sandström.

Deras kompisar Isabella Alloatti och Gustav Dahlström håller med.

– Nuförtiden går jag inte på så många hajker, men den här lät kul. Men det blev kallare än jag hade planerat för. Min packning är för höstväder, säger Gustav som är äldst bland Äventyrarna med sina 14 år.

Hur ska det bli att sova ute i natt?

– Jag har inget emot det om jag slipper frysa och om jag slipper att ligga under skarven i vindskyddet. Det finns en skarv i taket där det droppar in, som alla försöker undvika, säger Isabella och skrattar.

– Det jobbigaste med hajker är gåendet, men när man kryper ner i sovsäcken är det ganska varmt och skönt, säger Gustav.

Medan de äldre scouterna är på uppdrag ute i skogen väntar de yngre i kårens stuga i Gammalkil. Bakom vedboden tittar plötsligt Hannah Andersson fram. Hon är 16 år och hjälpledare, och även ung talesperson för Scouterna.

– Jag hjälper ledaren att hålla koll så att alla barnen är med och att det inte blir kaos, säger hon och berättar att hon vill bli ledare när hon blir 18. Hon har varit med i Scouterna sedan hon var sju år och stortrivs i skog och mark.

– Det är jätteroligt, jag älskar Scouterna. Det är det bästa som finns, säger Hannah.

Bredvid står elvaåriga Emil Johansson som varit med i Scouterna sedan han var sju.

– Det bästa är att man får vara utomhus och vandra, säger han innan han beger sig till flaggstången för att hjälpa Cecilia Blomqvist att hissa flaggan. Det är ett viktigt uppdrag där det gäller att vara noggrann.

Dagen efter får vi ett sms från ledaren Rasmus som lett sms-hajken:

”I stort sett alla äventyrare sov ute i vindskyddet efter att de fått tina upp och torkat sina kläder. Natten var stjärnklar, de vaknade upp med sol och blå himmel och ingen av de elva som sovit ute hade frusit.”

Fixa en egen hajk med mobilen

Vi bad äventyrarledarna i St Lars scoutkår ge sina bästa tips för att komma igång med en sociala medier-hajk. Läs artikeln HÄR >>