"Barn och deras föräldrar ska känna trygghet när de ser mina program för att det finns så mycket dåligt på tv också" säger Alexander Hermansson.

Inspiration förebild

Alexander Hermansson är barnens budbärare

20 februari, 2018

En olycka som skadade ryggen stoppade inte Alexander Hermansson från att bli programledare och förebild. Möt rackartygaren som älskar att träffa sin publik lika mycket som att hitta på galna tricks.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en 25-årig kille som är nyfiken och gillar att testa nya grejer, vara konstig och att ha kul.

Du började din karriär med Rackartygarna på Youtube, men när blev det en självklarhet att bli programledare?

– Det kom lite smygande 2013 när jag filmade OS i Sotji. Det var överraskande hur kul det var och det var då intresset startade. Sedan blev jag castad som programledare 2014 i Sommarlov som blev mitt första riktiga programledarjobb. Då insåg jag också hur kul det var.

Varifrån får du energin till att göra allt det här?

– Från barnen! Rackartygarna hade en yngre publik i början när det fortfarande var på hobbynivå, men sen när det började bli barnprogram kunde jag påverka på riktigt och vara en del av uppfostran för generationer.

Vad är det roligaste med att vara programledare?

– Man utvecklas otroligt mycket, reser mycket, har ett stort ansvar och sen har man alltid den här pressen på sig. Då är det kul att få komma ut och träffa tittarna när de sitter i publiken. Det är kul att få träffa barnen!

Du är alltid en positiv person som sprider glädje, vilka är dina förebilder och varför?

– Oj, jag ändrar förebilder mycket och sen så är det olika personer i olika kategorier. Men jag tycker att David Hellenius är härlig, sen gillar jag knäppa, galna och roliga amerikanska skådespelare som Jim Carrey, som jag växte upp med när det kommer till komedisidan.

Vad brinner du lite extra för?

– Att jobba tillsammans med min fru och så barnen! De och deras föräldrar ska känna trygghet när de ser mina program för att det finns så mycket dåligt på tv också. Jag tycker att det är viktigt att erbjuda sådant som barnen själva vill se, samtidigt som de ska känna sig säkra.

Är det någon särskild händelse som du känner är extra viktig för dig?

– Jag bröt ryggen och blev opererad i början av min karriär, vilket gjorde att jag inte riktigt visste om jag kunde fortsätta med akrobatiken. Det gick bra till slut, men händelsen gjorde mig mer försiktig. När man var liten kunde man ibland tro att man var odödlig. Något annat som påverkade mig var när jag började gå i kyrkan från 18-årsåldern, vilket fick mig att inse vad som är på riktigt. Innan var jakten på att nå mina drömmar viktigt, men tron fick mig att inse att rykten och berömmelse är ytliga. I dag är min tro på kyrkan mer central i mitt liv och jag lägger inte någon vikt vid till exempel lajks i sociala medier utan på vad som är på riktigt.

Vilka är dina planer den närmaste tiden?

– Jag har börjat vlogga med frugan och det är ju spännande förstås! Sen har ju barnprogrammet ”Fixa bröllopet” som vi gjorde i våras börjat sändas.

Mer om Alexander

Ålder: 25 år.

Vad han gör (jobbar med): Programledare, Youtuber.

Kommer från: Huddinge, Stockholm.

Bor i: Malmö.

Det här visste du inte om Alex: Kallades Sparven som tonåring.

Hemlig talang: Kan kissa länge, två minuter är rekordet.

Senaste artiklarna