Inspiration roverscout

”De bästa hajkerna är fortfarande kvar”

20 februari, 2018

En av de bästa sakerna med att vara roverscout är friheten att skapa sina egna äventyr. Det tycker Joel Johansson och Linnea Vikdahl som är med och ordnar hajker för andra rover- och utmanarscouter. Genom åren har det bland annat blivit paddling och grottkrypning i Norge.

Joel Johansson varit med i Scouterna sen han var åtta år. Nu är han 24 och tycker bara det blir bättre och bättre.

– Ju äldre man blir desto häftigare saker kan man göra. Vi har ju ingen ledare längre utan planerar våra projekt själva. Bland annat fjällvandrade vi längs med Kungsleden i olika etapper fem år i rad, berättar Joel.

Sedan flera år är han med i Övre roverkommittén i Västerbotten, ÖRK, som arrangerar hajker för utmanar- och roverscouter. Under hösten ordnade de en paddelhajk i Öreälven, med matlagning och tältning vid älvkanten. Joel och de andra sex medlemmarna i kommittén hade räknat med ett tiotal deltagare. De blev 30.

– Vi har haft lite utbyte av medlemmar i kommittén, så därför var det här den första hajken vi ordnade på ett år och det var säkert därför intresset var extra stort, säger Joel.

Med så många deltagare blev utmaningen att få ihop tillräckligt många kanoter. Salt Västerbotten hade några, de själva några och resten lånade de ihop. Till slut hade de fixat 14 kanoter och 2 kajaker. För Linnea Vikdahl var det här första hajken hon var med och arrangerade för ÖRK.

– Det var spännande att få vara med och lösa allt från ekonomi och logistik till ledarskapsbitar som att dela upp arbetet och se till att alla hade något att göra. Allt det här är saker som man kan ha stor nytta av i övriga livet också – och det gäller även andra mer praktiska saker i scouterna som att elda och göra knopar, säger Linnea.

I hennes egen patrull är de fyra scouter som hållit ihop i många år – två av dem är roverscouter och två är utmanarscouter.

– Det roligaste är att umgås och göra saker tillsammans. Det behöver inte vara några stora grejer, bara det att träffas och grilla kan vara mysigt. För ett tag sedan lagade vi till exempel pizza på en muurikka-häll. Knopar, chiffer och att hålla på med kniv är också kul. Eller att göra upp eld med tändstål, säger Linnea.

Utöver engagemanget i ÖRK och den egna patrullen är hon också ledare för en grupp upptäckarscouter inom Ersmarks scoutkår.

– En kul grej vi brukar göra för dem är en lek som går ut på att lösa problem med hjälp av olika ledtrådar, chiffer och praktiska kunskaper. För att klara uppgifterna gäller det att man använder allt det man lärt sig inom scouterna, berättar Linnea.

Tillsammans med Joel och de andra medlemmarna i ÖRK har Linnea just börjar planera för nästa hajk. Just nu lutar det åt en vinterhajk, kanske med övernattning i militärtält.

– Det känns extra kul att anordna något när den förra hajken blev så uppskattad och det märks att det finns ett stort intresse för det, säger Joel.

Sedan han var med om att starta ÖRK för sex år sedan har de redan hunnit arrangera en lång rad aktiviteter. Paddling och övernattning i militärtalt har de gjort flera gånger tidigare. De har också ordnat skoterhajker och klättringshajker.

– Det allra mest spännande har nog varit de tillfällen då vi åkt till Norge och krupit i grottor. Det kan vara rätt tufft, men alla har klarat det jättebra.

På önskelistan framöver står någon form av fjällvandringshajk.

– En av mina kompisar var på ett roverläger på Island i somras med massor av äventyr och det är också något som låter jättespännande, säger Joel.

Linnea skulle vilja prova på isklättring.

– Jag har sett bilder på andra roverscouter som gjort det och det ser jättekul ut, säger hon.

För yngre scouter finns det mycket att se fram emot, inte minst friheten i att själva kunna skapa sina hajker och andra projekt.

– Förutom det finns många andra saker man bara kan göra när man blir lite äldre. På lägren brukar det till exempel finnas höghöjdsbanor som bara är för de äldre. För egen del tycker jag också att det är väldigt skönt att få ett avbrott från mina studier och kunna göra något helt annat, säger Linnea.

Joel och Linneas 5 bästa tips på hur man får scoutinglivet att leva vidare efter gymnasiet

1. Träffa andra scouter, häng med på någon hajk, eller varför inte anordna en hajk själv för andra.
  2. Hitta på ett större projekt tillsammans med andra scouter som ni längtar till, som exempelvis fjällvandring, och ha det som tema med förberedelser under terminen.
  3. Känns det svårt att hinna med allt i livet så dra ner träffarna till varannan vecka. Det viktiga är att träffas regelbundet.
  4. Gör de aktiviteter som du och din kår eller grupp tycker är roliga.
  5. Engagera dig och var med och påverka. Det finns saker på kår-, distrikts- och riksnivå som både är roliga och lärorika.