Stugan ska ha en skogsstugekänsla som gör det roligare att hitta på aktiviteter tillsammans.

De tidigare mörkbruka väggarna gjorde att stugan kändes liten och mörk. Därför blev vitt ett naturligt val.

En riktig makeover av scoutstugan

20 februari, 2018

Bort med det mörka och murriga, in med ljus och liv. Scoutstugan Hultet i Norrköping håller på att genomgå en rejäl makeover och det är ungdomarna själva som sköter och planerar hela projektet.

Rollrar och penslar förs ivrigt upp och ner utmed innerväggarnas träpanel. Inte riktigt lika intensivt som tidigare då utmanarna i Norrköping scoutkår ofta skvätte ned sig ordentligt med den vita färgen. Denna dag har de scoutskjortorna på sig och då är de lite försiktigare. Men energin och den glada stämningen är densamma och snart kommer deras stuga Hultet att ha genomgått en rejäl renovering som gör den än mer trivsam.

– Innan var det mörkt och dystert här inne. Väggarna var bruna och fulla med traditionsföremål. Men inget är kastat och en del av det ska givetvis upp igen. Det är viktigt att bevara patrullflaggor, priser från scoutläger och andra minnesvärda saker även om ingen av oss har någon emotionell koppling till föremålen, de är från före vår tid. Tyvärr fanns det inte så många foton från förr, det hade säkert varit roligare, säger Jimmy Johnsson, scoutledaren som dock är noga med att tona ner sin roll i renoveringen.

Utmanarlaget kallar sig Fenix och består av de 17-åriga tvillingarna Astrid och Valdemar Levin samt 16-åringarna Hannes Sten och Malte Sörensen. Fenix har inga fasta tider för sina möten utan sköter sin kommunikation via appen Hangouts där de synkar kalendrarna så att alla kan närvara. Den här terminens övergripande mål har varit att renovera stugan och just den här dagen är de i full färd med att måla väggarna vita.

Att det blev vitt kom naturligt. Väggarna var tidigare mörkbruna och eftersom fönsterluckorna oftast var stängda blev det väldigt skumt och mörkt i lokalen.

– Vi hade tänkt på det länge. Det såg så litet ut härinne, berättar Malte.

– Man blev trött när man kom in. Det var bra när man skulle sova över men tråkigt när man skulle göra någon aktivitet härinne, säger Valdemar.

Under en period var Norrköping scoutkår tvungna att utlokalisera sig till andra scoutstugor i staden efter att Hultet fått två vattenläckor i tät följd. I samband med det lades nytt golv in och nu håller alltså resten av lokalen också på att få ett nytt utseende. De unga entusiasterna har sett en del andra scoutstugor och tycker att de flesta ser ungefär likadana ut. Just därför tycker de att det ska bli roligt att skilja sig lite från mängden, men samtidigt vill de behålla en viss skogsstugekänsla. Det gör de med trädetaljer i inredningen och ett träbord i mitten, men exakt vilka möbler, hyllor och övrig inredning som kommer sättas upp återstår att se. Men Fenix kommer även att addera en del egna saker. När storstugan är klar ska stockarna vid grillplatsen utanför bytas ut och efter det står det slitna köket på tur för att få sig en rejäl renovering.

– Det är kul att se resultatet, att det händer något, säger Astrid.

– Men det roligaste är ändå att träffas, tycker Valdemar.

– Vi brukar ha med lite fika också, det är en viktig detalj, menar Malte.

På frågan om vilka tips de har till andra kårer som vill göra om sin scoutstuga låter svaret inte vänta på sig:

– Kom på vad ni vill göra, sätt upp en plan, skaffa grejer och sen är det bara att börja, förklarar Valdemar.

– Och gör något mer än att bara fixa när ni är där. Vi brukar spela spel eller fika efteråt så att vi inte bara målar när vi träffas, säger Hannes.

– Och vi gör det tillsammans, det är det som är grejen, säger Astrid.

Stå upp för din scoutstuga

Tycker du att din scoutstuga också behöver piffas upp? Självklart ska du då säga till! Scouterna är en öppen rörelse och arbetar med demokrati, delat ledarskap och medskapande. Det betyder att alla har möjlighet att påverka, oavsett aktiviteter. Det är viktigt att allas åsikter kommer fram och vi alla tar ansvar tillsammans. Frågor som tas upp inom kåren berör ju även patrullerna många gånger och därför är det självklart att alla i patrullerna också får säga vad de tycker – det gäller till exempel hur nästa kårläger ska vara och hur man kan göra om sin scoutstuga. Det är en grundläggande värdering att alla får vara med och utveckla sina idéer.

Senaste artiklarna