2017 drabbades Gnesta scoutkår av en anlagd brand. Ingen skadades, men stugan blev förkolnad och hade stora vattenskador.

Hade Gnesta scoutkår inte haft försäkringen via Scouterna hade det kostat dem hundratusentals kronor att återställa stugan efter branden.

Fixarhelgerna har bidragit till att både scouter, föräldrar och funktionärer har fått fin sammanhållning och att ansvarskänslan för den gemensamma stugan har ökat.

Aktuellt säkerhet

Scoutstugan räddades trots rök- och vattenskador

21 februari, 2018

Det har gått ett år sedan det började brinna i Gnesta scoutkårs stuga. Branden var anlagd och stugan blev rejält rök- och vattenskadad. Så vad gör man när olyckan är framme? Här berättar scoutkåren om hur de agerade efter branden, om hur försäkringen genom Scouterna täckte kostnaden för återställandet och hur de fick den ordinarie verksamheten att funka under våren trots att stugan inte gick att använda.

En kväll i början på mars 2017 var en person ute och rastade sin hund och upptäckte att det brann i Gnesta scoutkårs stuga. Hundägaren slog genast larm till 112.

– Jag fick ett telefonsamtal från en ledare som läst i lokaltidningens e-upplaga att scoutstugan brann. Min första reaktion vad att det inte kunde vara vår stuga, utan någon annan scoutlokal. Men jag kastade mig i bilen och fick med mig en till från kåren, berättar scoutkårens ordförande Maria Lavman Lysell.

Klockan var då 22.30 på kvällen. En halvtimme tidigare hade hon fått ett larm från scoutstugans luftvärmepump att den lagt av.

– Att det brann förstod jag inte då men skickade en fråga till alla ledare om de visste något. Sedan kom telefonsamtalet, säger Maria Lavman Lysell

När hon gick genom skogen från parkeringen i den mörka natten såg hon lågorna slå upp, och möttes av tre brandbilar som öppnat ett stort hål i taket och pumpade vatten över stugan.

– Det är en syn jag aldrig glömmer. Jag var i chock. Det var hemskt. Det är ju vår stuga, det är ju den som scouterna knyter an till, berättar Maria Lavman Lysell.

Tack vare brandkårens snabba agerande kunde byggnaden räddas.

– Vi vet fortfarande inte vem som gjorde det, men det var en anlagd brand, berättar scoutkårens kassör Malin Schreiber.

Gnesta scoutkår har ett femtiotal medlemmar, fördelat på tre avdelningar. Det är scouter och scoutföräldrar som ursprungligen byggde huset för cirka 40 år sen. I mars 2013 skänkte markägaren Gabrielle von Eckermann totalt 33 000 kvadratmeter mark till Gnesta kommun, däribland marken där scoutstugan ligger, med förbehållet att scoutkåren skulle få använda marken så länge de önskar.

Scoutstugan har vid flera tillfällen tidigare drabbats av skadegörelse.

– För några år sedan var det en del fönster som krossades till stugan och det kostade oss många tusenlappar. Då upptäckte vi att kårstugan på grund av en miss i överlämningen mellan styrelseuppdrag inte var försäkrad. Vi tecknade då en ny försäkring genom Scouterna. Jag minns att jag sa att ”det var tur att vi inte drabbats av en större skada eller en brand”. Det är ju tråkigt att folk ska förstöra en byggnad för en ideell förening som jobbar med meningsfull fritid för barn och unga, säger Malin Schreiber.

Kort efter branden kom försäkringsbolagets ombud ut och för att göra en värdering av skadeärendet. Delar av stugan var förkolnad och hade stora vattenskador. Men försäkringsbolaget agerade snabbt, tog dit hantverkare och satte dit fläktar för att rädda golvet.

– Att få allting fullständigt ersatt skulle bli ganska dyrt och vi skulle behöva lägga ut pengar, men vi möttes på halva vägen och har fått investera med vår tid för att måla själva, men det har i gengäld inte kostat kåren en krona att sanera och återställa stugan. Hade vi inte haft försäkringen via Scouterna hade det kostat oss hundratusentals kronor, berättar Malin Schreiber.

Att fortsätta den vanliga verksamheten i stugan under våren var dock inte möjligt. Scouterna fick följa med upp för att titta på stugan och när de såg den brandskadade delen med det svarta skelettet blev alla väldigt rörda.

– Flera föräldrar till scouterna erbjöd sig att hitta lösningar för den ordinarie verksamheten, men det är ett stort åtagande med möten varje vecka. Som tur var fick vi ett erbjudande om att låna en stuga i den närliggande scoutanläggningen Frustunaby, berättar Maria Lavman Lysell.

I månadsskiftet augusti/september fick scoutkåren tillgång till stugan igen.

– Vi har hjälpts åt att måla på lediga stunder, både föräldrar och scouter. Många har ställt upp och känt sig engagerade. Nu målar vi inomhus och är precis klara med det största rummet. Men helt färdiga blir vi nog inte på ett tag, vi kommer nog att måla lite här och där under våren, för nu ser man även de andra rummen med nya ögon och får lust att fräscha upp dem också, säger Maria.

– Tidigare tänkte jag inte alls på den här typen av säkerhetsfrågor. Även om branden i vår stuga var anlagd, så kan ju olyckan vara framme ändå. Nu har vi en checklista med en hel del saker att se över. Det går inte att skjuta sånt här på framtiden och tänka ”det här borde vi göra”, utan det är viktigt att prioritera och ta tag i direkt. Vi är så ödmjuka och tacksamma för all hjälp. Det känns magiskt att det till slut gick så bra, säger Maria Lavman Lysell.

Säkerheten först! Gnesta scoutkår tipsar!

Försäkring för scoutkåren

Alla direktanslutna scoutkårer omfattas av Kårförsäkring Grund som standard. Kårförsäkring Plus är ett bra komplement för scoutkårer som äger material (tält, instrument, verktyg m.m.), fastighet eller egendom.

Här kan du läsa mer om försäkringar >>