Massor av snö på sportlovslägret Vinterskog.

Vinterskogslägret arrangeras av scouter i Västsverige tillsammans med Lions. Syftet är att få få människor att mötas och genom aktiviteter inse att vi inte är så olika trots allt.

När Vinterskogslägret arrangeras för 56:e året i rad är temat detektiver.

"Jag tycker det är mycket större gemenskap på Vinterskog jämfört med andra scoutläger" säger Marco Jovic.

"Gemenskapen på Vinterskog är större och mer äkta. Lägret har verkligen överträffat mina förväntningar" säger lägerdeltagaren Ronja Karlsson.

Äventyr sportlov

Detektivtema på 56:e Vinterskogslägret

27 februari, 2018

Fotspåren i den nyfallna gnistrande snön är många på stigarna kring Flämslätts stiftsgård. Trots att dagen är ny och morgonen bitande kall är Vinterskogslägrets cirka 100 scouter och ungdomar med funktionsvariation ute på spår. Den första patrullen ger sig iväg för dagens vandring direkt efter den lyxiga frukosten.

Under tiden passar de väntande patrullerna på att ge varandra en kram och att göra sig redo för dagens utmaningar i lugn och ro. På Vinterskogslägret träffas scouter och ungdomar med olika sorters funktionsvariationer för att tillsammans uppleva olika äventyr och utmaningar i en vecka.

– Jag tycker det är mycket större gemenskap på Vinterskog jämfört med andra scoutläger. Här blir man nästan tvingad att umgås med andra. Man kommer utanför sin komfortzon och lär känna andra människor, säger Marco Jovic som har varit med på Vinterskog i fyra år.

Varje år har lägret ett nytt spännande tema. När Vinterskogslägret arrangeras för 56:e året i rad är temat detektiver. Årets läger startas med att deltagarna tar studenten från detektivernas speciella skola. Alldeles lägligt har tre olika stölder begåtts i närheten och de nya detektiverna ska få visa vad de går för genom att fånga sina allra första tjuvar. Utöver att varje dag gå spår med anpassade kontroller gör deltagarna även mycket annat. I programmet ingår många klassiska scoutaktiviteter som ljusspår och lägerbål.

– Vi tänker att vi gör en blandning av aktiviteter. Vi vill att de ska passa alla på lägret. För att göra det på bästa sätt så använder vi både grejer som är väldigt tydliga och lätta att förstå, som till exempel ett memoryspel. Vi kan även ha svårare kontroller där det krävs större inlevelseförmåga och en bredare fantasi, berättar Fabian Biström, som är en del av lägrets programgrupp.

Spåren består till mesta del av letande efter bevis för att sätta dit de ansvariga för stölderna. Med hjälp av poliser och andra detektiver har man under veckan fått samla in fingeravtryck, hårstrån med dna, se videor från olika övervakningskameror och förhöra vittnen. I slutet av veckan lyckades deltagarna fånga huvudskurken Skurko, vilket ledde till en stor fest med fyrverkerier och disco.

– Jag tycker årets läger har gått jättebra, faktiskt förvånansvärt bra. Det har varit välplanerat och vi har haft ett jättebra team fullt av olika individer som gör ett otroligt bra jobb, säger Fabian Biström.

– Målet med Vinterskog är att funktionshindrade och scouter ska lära sig att umgås på samma nivå. Att känna att man är en i gänget, inte att man är utanför gänget. Vi ska leva upp till lägermottot ”glädje och gemenskap”. Kamratskapen ska styra och alla ska känna att “Vi är en enhet, vi är en familj”, anser Tomas Granlund, lägerchefen som har varit med sedan starten 1963.

– Jag tycker vi har ett samhälle som går åt lite fel hål. Det är för mycket egoism i samhället idag. Så för min del känns det som att Vinterskog är viktigare än det någonsin har varit. Det vill säga att man umgås och bygger en gemenskap, främst i patrullen. Att man inser att man inte bara ska sitta framför datorn utan umgås i verkligheten och skaffa vänner för livet.

Lägerdeltagaren Ronja Karlsson deltar på Vinterskog för första gången.

– Gemenskapen på Vinterskog är större och mer äkta. Lägret har verkligen överträffat mina förväntningar, säger hon.

Läs mer om Vinterskogslägret här >>