Aktuellt aktivitetsbanken

Earth Hour – tillsammans för klimatet!

9 mars, 2018

Om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter. Men vi har bara ett enda jordklot. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil. Earth Hour är ett kul sätt att samlas och agera tillsammans. Här hittar du aktiviteter för att kunna delta tillsammans med dina scoutkompisar.

Ett planetvänligt liv,”One Planet Life”, är temat för årets Earth Hour och handlar om hur vårt vardagsliv påverkar miljön omkring oss, bland annat vad genom vad väljer för mat, hur vi transporterar oss eller vilka kläder vi köper.
Under 2017 deltog nästan 200 länder i Earth Hour och uppemot halva Sveriges befolkning engagerade sig på något sätt. Scouter över hela landet har i flera år uppmärksammat Earth Hour. För många är det en mysig, rolig och fin stund med släckta lampor, kanske en vegomiddag och sällskapsspel.

Hösten 2017 inledde Scouterna och Världsnaturfonden WWF ett samarbete. Det innebär att vi i Scouterna nu har chansen att satsa ännu mer på vårt engagemang i Earth Hour. Därför har vi tagit fram en rad aktiviteter som går att använda i den lokala scoutverksamheten för att uppmärksamma dagen.

Tips på Earth Hour-aktiviteter i Scouternas aktivitetsbank

Vad har jag gjort idag?
Den här leken ska få scouterna att tänka på hur vårt dagliga agerande påverkar miljön omkring oss. Det är en kortare lek som främst riktar sig till spårarscouter.
Aktivitetsbanken: Vad har jag gjort idag >>

Världmedborgare skapar förändring tillsammans
Här får vi chansen att upptäcka och diskutera påverkan som vi människor har på miljön. Aktiviteten kommer från WAGGGS aktivitetspaket för World Thinking Day 2018.
Aktivitetsbanken: Världsmedborgare skapar förändring tillsammans >>

Koldioxidklossarna
Den här aktiviteten skapar medvetenhet kring hur vårt resande påverkar miljön.
Aktivitetsbanken: Koldioxidklossarna >>

Hur långt har kläderna färdats? (Koldioxidavtryck)
Allting vi äger, äter och har på oss har någon gång tillverkats och när saker tillverkas lämnar det spår i miljön.
Aktivitetsbanken: Hur långt har kläderna färdats? >>

Vattenhöjning
När klimatet blir varmare och polarisen så sakta smälter, så kommer detta att resultera i att havsnivån höjs. Men vad innebär det egentligen?
Aktivitetsbanken: Vattenhöjning >>

Varukorgen
Den här aktiviteten uppmärksammar att varor vi handlar kommer från hela världen och att vi är beroende av varandra för att få det bättre.
Aktivitetsbanken: Varukorgen >>

Konsumentmemory
Ett roligt sätt att lära sig mer om olika konsumentmärkningar på varor, så att vi kan göra mer medvetna val när vi handlar.
Aktivitetsbanken: Konsumentmemory >>

Om Earth Hour

Earth Hour startade i Sydney 2007 av WWF. Sedan dess har kampanjen vuxit från att vara en symbolhandling till att bli en rörelse som engagerar miljontals människor över hela världen. På WWF:s webbsida hittar du massor av inspiration, aktiviteter, filmer och tips för att på olika sätt delta i Earth Hour.

Klimatsmarta måltider med Matkalkylatorn

I år lanserar WWF Matkalkylatorn, där du kan testa hur klimatsmart maten på din tallrik är! Du kan också räkna med Klimatkalkylatorn som visar hur du och dina vardagsval påverkar klimatet.
Där hittar du också receptfoldern ”Recept för klimatet” med stjärnkockarnas godaste och mest klimatsmarta recept.
Läs mer på WWF:s kampanjsida >>

Om samarbetet mellan Scouterna och WWF

Samarbetet bygger på ett så kallat ”Letter of Intent” för ett internationellt ramavtal mellan the World Organization of the Scout Movement (WOSM) och WWF. Avtalet undertecknades den 29 november 2017 och gäller i tre år. Samarbetet fokuserar bland annat på Earth Hour, World Scout Environment Programme, miljöutbildning samt andra initiativ och produkter som kan påverka miljön i positiv riktning.