Fira Sankt Georgsdagen 23 april

9 mars, 2018

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. Årets St Georg-budskap har temat påverkan och att arbeta tillsammans för en bättre värld.

Tänk dig att det är mörkt ute. Vinden blåser så löven i träden skakar, kanske regnar det, och månens strålar når knappt igenom de mörka molnen.

Riddaren Georgs rustning skramlar när hästen rör sig fram mot den fruktansvärda draken. Riddarens hjärta slår hårt. Det är inte lätt att stå upp mot något så hemskt som en drake och det är definitivt inte lätt att göra det ensam.

Ibland måste du ha hjälp av andra för att kunna förändra. Om vi funderar lite så var Georg egentligen inte så ensam i sin kamp mot draken! Georgs väpnare, en riddares medhjälpare, hade hjälpt honom på med rustningen, ungdomarna som arbetade i stallet hade gjort iordning hästen och kungens spejare hade letat upp vägen till drakens grotta. Med på resan mot draken var nog också minst en av Georgs kompisar som med en klapp på axeln sa ”jag står bakom dig om något händer”.

”Ensamma kan vi göra så lite, tillsammans kan vi göra så mycket” sa den amerikanska aktivisten Helen Keller. Samma sak var det med Georg och hans kamp mot draken, det handlade om samarbete hela vägen fram. Tillsammans blir även vi mycket starkare, och då kan vi snabbare se till att dräpa vår tids drakar.

Tillsammans kan vi gå från ord till handling och göra skillnad. I Sverige och i Scouterna har vi demokrati. Det betyder att din röst räknas lika mycket som någon annans och att du har rätt att påverka i din scoutkår. Genom att ha omröstningar i din patrull om vilka äventyr ni ska göra eller att rösta i de allmänna valen du har rätt att rösta i kan du visa på i vilken riktning du vill att samhället ska utvecklas.

Något som vi inom scoutrörelsen gjort i över 100 år, inte bara i Sverige utan i hela världen, är att föra samtal om sådant som vi tycker är viktigt. Genom samtal kommer vi närmare varandra och det skapas en gemenskap kring att vi alla är lika mycket värda och att vi alla delar på samma jordklot. Samtalet gör vi ofta och bäst runt lägerelden, det är en av våra viktigaste samlingsplatser. När scouter i år tar fram Lägereldsrapporten innebär det att vi kommer att bjuda in makthavare till vår lägereld, och kommer lyfta frågor ställda av barn och unga mellan 8 och 25 år till barn och unga i samma ålder. Det är en rapport som handlar om ämnen som barn och unga tycker är viktiga och som sätter fingret på vad de vill att vuxna ska veta.

Använd rapporten ni också – bjud in lokala och regionala politiker till er lägereld. På scouterna.se kommer ni hitta mer information om rapporten och för att arrangera egna samtal runt lägerelden.

Detta är ett av många sätt du som är scout har möjlighet att påverka, förändra och lyfta frågor som du tycker är viktiga och som politiker behöver ta ställning till. Tillsammans kan du och dina kompisar skriva motioner, insändare och besöka de makthavare som har möjlighet att göra skillnad. Det börjar med att vi är schyssta kompisar som låter alla vara med och tillsammans gör vi handlingar som skapar ringar på vattnet som förflyttar berg. Genom att vara scout är du med och gör världen bättre, så vad vill du förändra?

Ladda ner

Ladda ner Sankt Georgsdagsbudskapet som PDF »

Aktiviteter i aktivitetsbanken

Parlamentsfika »
Påverka tillsammans »
Våga påverka – motionsskola »

Aktivitetspaket Samhällsengagemang

För spårarscouter (8-10 år) »
För upptäckare (10-12 år) »
För äventyrare (13-15 år) »
För utmanare (15- 18 år) »
För roverscouter (19-25 år) »

Boktips

Göra Skillnad
av Sandra Ehne

Att göra skillnad – vad betyder det och vad kan det innebära? Vad krävs egentligen för att åstadkomma riktig förändring?  I Göra skillnad möter vi unga människor i norra Europa och östra Afrika som alla valt att engagera sig för att på något sätt åstadkomma förändring i sitt närområde eller på den globala arenan.

Köp den i Scoutshopen »

Handbok för superhjältar
av Elias Våhlund, Agnes Våhlund

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

Dom som bestämmer
av Lisen Adbåge

På gården finns ”Dom som bestämmer” och ”Vi som inte får vara med”. Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Och vad ska vi som inte får vara med göra för att få vara med? Eller vänta nu… Vill vi ens vara med? Vi kanske bara vill vara ifred.

Köp den på Bokus »

När du gör som jag vill: en bok om påverkan
av Henrik Fexeus

När du gör som jag vill handlar om påverkan och hur vi kan lära oss hantera den. Läsarna kommer att känna igen Henriks omisskännliga stil: fascinerande fakta och färdigheter levererade med humor och självdistans på ett sätt som aldrig blir långtråkigt.

Köp den på Adlibris »

Möjligheter: Låt ingen bestämma vad som är möjligt för dig
av Aron Andersson

Aron Andersson är själva sinnebilden av en kämpe. Han är en fantastisk inspiratör som visar att inget är omöjligt! När han var 9 år opererades han för cancer och hamnade i rullstol. Men han fattade tidigt beslutet att inte låta rullstolen hindra honom, utan i stället såg han vilka möjligheter som öppnades. Och som Aron har förvaltat dessa möjligheter! Han har bestigit såväl Kilimanjaro som Kebnekaise, simmat över Ålands hav med bara armarna, åkt Vasaloppet sittandes, cyklat armcykel från Sverige till Paris, kört en svensk klassiker på mindre än 24 timmar och deltagit i fyra Paralympics i tre olika grenar!