"Väl på plats kan man bara ta det lugnt och acceptera att man är ny och inte kan allt. De som redan jobbar där är vana och har förståelse för att det kan bli fel i början. Vi lär oss något nytt varje dag!" säger scouten Sofia Elwe som praktiserar på ett scoutcenter i Mexiko.

"Jag hade som mål att öva min engelska, få vara med om en internationell upplevelse och att ha kul, vilket jag har varje dag!" säger Sofia Elwe om att vara volontär på ett scoutcenter.

Aktuellt internationell scouting

”Jag hade som mål att öva min engelska och ha kul”

I staden Cuernavaca i Mexiko ligger Our Cabaña, ett av WAGGGS världscenter, som till största delen drivs av scoutvolontärer från hela världen. Som besökare kan man delta i olika event med varierande teman som de anordnar eller övernatta som på ett vanligt hostel. Ungdomsredaktören Anna Jenny har intervjuat Sofia Elwe som just nu är volontär på Our Cabaña.

Sofia, vad var det som fick dig att vilja volontärarbeta på Our Cabaña?

– Efter studenten ville jag testa något nytt och eftersom jag både gillar scouting och att resa så var just volontärarbete på ett världscenter en perfekt kombination. Att det blev just Mexiko berodde på att jag inte visste mycket om landet eller deras kultur, för de flesta världsscoutcenter ligger i Europa och det verkade inte lika spännande.

Vad ska man tänka på med ansökan, innan avresa och väl på plats?

– Det är mycket pappersarbete innan avresan, bland annat skriva på avtal och hälsoformulär, sen gäller det att ha koll på sista anmälningsdagen som ofta är långt innan perioden man ansöker för. Bra att kolla upp är om det krävs visum för ens vistelse och hur klimatet är under perioden man ska vara där. Väl på plats kan man bara ta det lugnt och acceptera att man är ny och inte kan allt. De som redan jobbar där är vana och har förståelse för att det kan bli fel i början. Vi lär oss något nytt varje dag!

Har du något bra tips till andra scouter som vill volontärarbeta?

– Gör research på stället du är intresserad av och skicka en ansökan! Se till att ha lite erfarenhet av att vara ledare. På Our Cabaña är man program volonteer och då kan det vara positivt med erfarenhet av att leda grupper eller planera aktiviteter.

Vad var dina förväntningar innan och hur känns det nu?

– Jag hade som mål att öva min engelska, få vara med om en internationell upplevelse och att ha kul, vilket jag har varje dag! Mina förväntningar har helt klart blivit uppfyllda!

Ungefär hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Ingen dag är den andra lik. Som program volonteers så sköter vi programmet för olika event Our Cabaña håller i. Så ungefär en vecka-tio dagar innan börjar vi planera olika aktiviteter utifrån det schema och tema vi har. Tillsammans med program staff håller vi i och förbereder aktiviteterna för deltagarna. Ofta kan det innebära att vi åker på dagsutflykter till en stad eller flera med deltagarna. Vi delas in i olika ansvarsområden under eventen, så som att sköta lokaler, hålla i flaggceremonin på morgonen, hjälpa till i köket med dukning, servering och disk och sen kommunikation där vi dokumenterar aktiviteterna på sociala medier. När vi inte arbetar med event så har vi ledigt eller gör andra praktiska saker som behövs på centret.

Vilket är ditt bästa minne och vad kommer du ta med dig tillbaka till Sverige efter detta?

– Efter mitt första event, The New Year Event, kom många fram sista kvällen och tackade och gav komplimanger. Vi hade varit fyra nya i gruppen som skulle hålla aktiviteter för 35 personer och jag var väldigt förvirrad och visste knappt vad jag höll på med flera gånger. Trots det var deltagarna mycket nöjda med sista kvällen och jag har aldrig känt mig så uppskattad som jag gjorde då. Med mig hem följer alla minnen såklart, men även erfarenhet om internationell scouting och trygghet i att jag vågar göra saker som skrämmer mig.

Om Sofia Elwe

Ålder: 19 år
Scoutkår: Grava NSF
Kommer från: Karlstad
Hemlig talang: Har en förmåga att lägga årtal på minnet.