Prylar bokrecension

Ungdomsroman full av mystik, framtidsteknologi och spänning

26 mars, 2018

Ungdomsredaktören Anna Jenny har läst ”Hotet”, den första boken i en planerad trilogi av Mats Söderlund. Hon ser redan fram emot uppföljarna!

Jenny och hennes pappa Jed är ensamma ute och fjällvandrar. Han visar henne platser hon inte får glömma, platser med en familjehistoria. En kväll händer något konstigt och Jed försvinner spårlöst och Jenny tappar bort sig ute på fjället. Inte förrän flera veckor senare kommer hon tillbaka hem, ensam.

Boken utspelar sig långt fram i framtiden med högteknologi och ständigt uppkopplande men även klimathoten har nått skyarna. Det är en ständig kamp om rent vatten och länder torkar ut eller lider av extrema naturkatastrofer, men hemma i Skelleftehamn händer andra konstiga saker. Plötsligt vänds Jenny och hennes syskons värld upp och ned när de får reda på familjens största hemlighet.

Jag hade lite svårt att få ett grepp om boken i början med alla termer och framtida teknologi och hur berättelserna knöts ihop. Med tiden fick jag svar, den spänning och mystik som kryper fram jämnar ut och snabbt sögs jag in i deras värld. Författarens sätt att måla upp platser och känslor i boken får en att till slut ifrågasätta vad som är sanning och vad som är hittepå. Innehållet går inte att berätta mer om utan att avslöja större delar av berättelsen, jag kan bara rekommendera att läsa den. För när jag nådde de sista fem sidorna ville jag knappt tro att boken var slut, men tur är att det kommer två till. Ättlingarna är nämligen första delen av tre om Jenny.

Senaste artiklarna