Anna-Maria Stawreberg har i vinter gett ut en bok om prepping.

Syftet med boken är att uppmana så många som möjligt att börja preppa sig och våga vara förberedd på de oväntade situationerna.

Inspiration prepping

”Det handlar om att förbereda sig för de oväntade situationerna”

27 mars, 2018

Ungdomsredaktören Louise har intervjuat journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg som nyligen gett ut boken ”Prepping”. Boken är full av tips på hur du på ett enkelt sätt kan förbereda dig på olika oväntade situationer där samhället av olika skäl inte kan flyta på som vanligt. 

I början var prepping som en slags hemlig folkrörelse som inte många kände till, till att idag vara betydligt mycket större och vanligare. Men ändå är det många i Sverige som ser prepping som något helt nytt och främmande. Grundidén med prepping är att förbereda sig materiellt, fysiskt och mentalt för olika krissituationer. Det kan handla om allt från oväder till strömavbrott eller olika epidemier.

Anna-Maria Stawreberg har i vinter gett ut en bok om prepping. Hon tror att skälet till att många inte väljer att preppa sig är för att de blint förlitar sig på att samhället kan ta hand om alla enskilda individer under en kris. Men vad skulle egentligen hända om Sverige inte kan importera eller producera mat under en period? Då hade självfallet maten i matvarubutikerna tagit slut. Prepping-rörelsen har även fått en del kritik för att folk har ansett det som själviskt.

– Att preppa sig är i sig mycket solidariskt. Tänk dig hur mycket du kan hjälpa en granne som inte hann köpa någon mat innan det tog slut! Myndigheterna har även uppmanat alla att rusta upp sig hemma med extrabatterier, lite konserver med mera, säger Anna-Maria Stawreberg.

Hon menar att det viktigaste för människor att förstå är att prepping inte ska vara något läskigt. Det ska vara en självklarhet för att kunna vara trygg om en katastrof inträffar, istället för att bli rädd för ”tänk-om-tanken”.

Det är omöjligt att veta när krissituationen kommer inträffa och just därför är det viktigt att vara förberedd.

– När terrordådet på Drottninggatan i april 2017 inträffade var jag på jobbet. Självklart blir man orolig i sådana situationer och när mobilnäten kraschade kunde jag inte få kontakt med mina barn, men om vi hade preppat oss och haft en bestämd samlingsplats hade det gjort situationen mycket lättare för oss själva, säger Anna-Maria Stawreberg.

Syftet med boken är att uppmana så många som möjligt att börja preppa sig och våga vara förberedd på de oväntade situationerna.

Anna-Maria ger 3 tips på hur du kan preppa

  1. Låt prepping bli en självklarhet! Bara att börja tänka i preppingbanorna gör dig mer förberedd och trygg.
  2. Du behöver inte bygga ett skyddsrum, men se till att ha ficklampor, batterier, reningsfilter till vatten och första förband hemma.
  3. Köp ett par matkonserver varje gång du handlar. Smidigt att ha som ett extraförråd ifall du till exempel får extra gäster till en middag. Det gör också att backen regelbundet ersätts med nya konserver.

Senaste artiklarna