"Jag upptäckte möjligheten att engagera mig i en nationell arbetsgrupp. Det passar mig bättre just nu i livet än att vara scoutledare. Mitt uppdrag i programgruppen kan jag utföra var som helst och jag behöver inte dyka upp i en scoutlokal varje vecka" säger Lisa Karlsson.

"När jag slutade gymnasiet ville jag som många andra åka ut och se världen och då valde jag att åka till scoutcentret Kandersteg" berättar Lisa Karlsson.

"Scouternas programgrupp har två helgmöten per termin och utöver det har vi cirka sex telefonmöten per termin och sen lägger vi så klart en del timmar individuellt varje vecka. Det uppskattar jag verkligen, att jag kan vara med på mina egna villkor" berättar Lisa Karlsson.

Inspiration engagemang

”Jag ville ge tillbaka till organisationen som gett mig så mycket”

11 april, 2018

I Scouterna står medlemmarna för utvecklingen. Inte bara i scoutkåren, utan också i arbetsgrupperna på nationell nivå som utvecklar allt möjligt inom till exempel utbildning, arrangemang, HR och förvaltning. Redaktionen tog ett snack med Lisa Karlsson i programgruppen om vad det egentligen betyder att vara del av en arbetsgrupp.

Lisa, vem är du?

Jag är typ född i en scoutskjorta i Örebro NSF Scoutkår och var på mitt första scoutläger när jag var tre månader, så scouting har alltid funnits i mitt liv. Men det var först som utmanarscout som det blev en stor grej eftersom jag började åka på arrangemang och träffade en massa nya kompisar. När jag slutade gymnasiet ville jag som många andra åka ut och se världen och då valde jag att åka till scoutcentret Kandersteg. Det var så kul, som att vara utmanarscout på heltid! Jag stannade i två år och kom hem till Sverige i höstas för att börja plugga i Lund. Då kände jag att jag ville ge tillbaka till organisationen som gett mig så mycket och började fundera på vad jag skulle kunna göra då. Jag upptäckte möjligheten att engagera mig i en nationell arbetsgrupp. Det passar mig bättre just nu i livet än att vara scoutledare. Mitt uppdrag i programgruppen kan jag utföra var som helst och jag behöver inte dyka upp i en scoutlokal varje vecka.

Så vad gör ni i programgruppen?

Det är jag och fyra andra som utvecklar Scouternas program, och vi jobbar bland annat med att varje år ta fram nya terminsprogram och att se över innehållet i våra fantastiska böcker som riktar sig till de olika åldersgrupperna och till ledare. Allt vi gör, är ju uppdrag vi får från stämman. Så nu under året försöker vi avsluta de uppdrag vi fick på stämman 2016, till exempel ett programmaterial om ”scouting på vatten”. Sen får vi se vad hur det blir på stämman, vad som helst kan ju faktiskt hända och alldeles beroende på vilket uppdrag som medlemmarna ger oss, så får vi axla den manteln.

Hur mycket tid lägger du på ditt engagemang?

Det varierar, och beror lite på hur upptagen jag är och hur mycket vi i gruppen har att göra. Vi har två helgmöten per termin och utöver det har vi cirka sex telefonmöten per termin och sen lägger vi så klart en del timmar individuellt varje vecka. Det uppskattar jag verkligen, att jag kan vara med på mina egna villkor. Mitt uppdrag är inte tidsbegränsat, utan jag kan fortsätta så länge jag känner att jag har engagemanget, viljan och tiden. Men jag brukar säga att det ungefär går att jämföra med tiden det kräver att vara en engagerad scoutledare som arrangerar möten varje vecka.

I slutet av januari möttes alla nationella arbetsgrupper och anställda på Scouterna på Avstamp, vad är det för något?

Det var mitt första Avstamp, och jag fick massor av inspiration samtidigt som jag fick en överblick vad vi i Scouterna redan gör, vad vi ska göra och vad vi vill göra. Det gav mig en bättre helhetsbild av Scouterna som organisation. För oss i programgruppen fick jag också känslan av att vi verkligen är lite av spindeln i nätet, för vi är med på alla hörn och kanter. Till exempel i planeringen och genomförandet av en världsscoutjamboree måste ju programmet finnas med. Ska vi locka fler scouter genom kommunikation i Scouterna, då måste vi ju visa program. Så mycket av helgen ägnade vi åt att prata med alla andra för att förstå vad de gör och hur vi kan underlätta deras jobb och uppdrag.

Varför känns det viktigt för dig att engagera dig i en nationell arbetsgrupp?

Om jag tittar tillbaka på mitt liv och min utveckling så har Scouterna betytt så otroligt mycket för mig, kunskaper och erfarenheter som jag aldrig skulle fått med mig från skolan eller universitetet. Jag tror verkligen att vi i Scouterna skapar världsförbättrare genom att nå ut till barn och unga, för alla har en potential i sig. Jag brinner för att göra världen till en bättre plats och i Scouterna har vi ett fantastiskt program för att lyckas med det, och under tiden har scouterna också väldigt kul. Jag är tacksam över allt det scoutingen gett mig tack vare alla de insatser som andra lagt ner i tid och ideellt engagemang. Det känns fint att jag nu får möjlighet att ge tillbaka, så att de som är barn och unga idag ska kunna säga samma sak i framtiden.

Vad är bästa med att vara med i nationell arbetsgrupp?

Det roligaste är alla människor man får träffa, och att man får se en slutprodukt som är efterfrågad av scoutrörelsen. Mina kompisar i programgruppen har precis slutfört en uppdatering av Äventyrarboken, och det är ju mäktigt att varje gång man når ett mål, från idé till slutprodukt, och att sedan se att det vi gör används i scoutverksamheten.

Vad har varit den största utmaningen?

Jag minns att jag i början frågade om vi inte skulle ange några källor i det material vi utvecklar och att jag fick svaret att det vi gör är baserat på våra egna kunskaper och erfarenheter. Det är häftigt, men också en utmaning att tro på mig själv och känna att jag är med i gruppen för at jag har kunskap som är värdefull för andra.

Så vad skulle du säga till en person som överväger att ansöka om ett uppdrag i en av Scouternas arbetsgrupper?

Du kan behöva leta lite, men det finns alltid nånting som är din grej, för vi är en så stor organisation, och allas kunskap är värdefull. Det handlar om att fråga dig själv vad du tycker är roligt, vad du är duktig på och sedan våga kasta dig ut i det. Jag tyckte att det var läskigt att ansöka till programgruppen, för jag kände ju ingen som var engagerad på nationell nivå och på något sätt är känns det ofta lättare när någon ställer frågan direkt till mig om jag vill vara med. Men det är viktigt att veta att i Scouterna är alla välkomna och allas kunskap och erfarenhet behövs. Så sök ett nationellt uppdrag – det är kul!

Engagera dig i en nationell arbetsgrupp!

Är du sugen på att engagera dig i en nationell arbetsgrupp? Se Lediga ideella uppdrag >>

På Scoutservice kan du se en kort beskrivning över de arbetsgrupper som finns. Vissa av grupperna har även undergrupper för specifika uppgifter. Har du frågor om någon av grupperna kan du höra av dig till respektive grupps ordförande.
Läs mer om nationella arbetsgrupper >>

Senaste artiklarna