"Det bästa med Scouternas dag är den glädjefyllda stämningen" säger Majken Dahlqvist, äventyrare från Örnsbergs scoutkår.

Aktuellt Tävling

Distriktstävlingen som sätter scoutkunskaperna på prov

2 maj, 2018

Det är tidig lördagsmorgon i Stora Skuggan, Norra Djurgården, Stockholm. Vinden drar genom buskar och snår, solen tvekar bakom molnen men från gångvägar längs fälten hörs glada tillrop. Det är klungor av scouter som styr sin väg mot dagens första kontroll i tävlingen Scouternas dag.

Scouternas dag är en tävlingsdag för scouter i Stockholms scoutdistrikt som tävlar i varsin ålderstävling; Myrstigen för spårare, Björnklon för upptäckare och Älghornet för äventyrare.

I år firar älghornstävlan för äventyrarscouterna 90 år, och är dessutom en regionstävling vilket gör att även scouter från Birka, Södertörn och Roslagen scoutdistrikt är med och deltar. Och det är många scouter på plats, sammanlagt 1460 stycken! Skratt och musik på hög volym från någons högtalare blandas med peppande taktiksnack. Knopar övas in i det sista. Framme vid den första kontrollen är det dags att sätta scoutkunskaperna på prov!

Under dagen går varje avdelning till olika kontroller och utför olika tävlingar, de flesta patrullvis men även några där hela avdelningen tävlar tillsammans. Efter varje kontroll får patrullen eller avdelningen poäng. Resultaten presenteras i form av bästa patrull och bästa avdelning från respektive ålderstävling, på den prestigefulla prisutdelningen som hålls på eftermiddagen.

För äventyrarna blev det utmanande kontroller i form av eldning, surrning, woodcraft med frågor om djur, natur och miljö, en organisationstävling inom patrullen och en inom avdelningen och en kontroll där uppgiften var att räkna ut olika värden, som volym, omkrets och längd på olika föremål där man inte fick använda några mätverktyg utan bara personliga mått.

– Det bästa med Scouternas dag är den glädjefyllda stämningen, att alla är så taggade inför tävlingen och att få träffa massa scouter från andra kårer, säger Majken Dahlqvist, äventyrare från Örnsbergs Scoutkår. I år vann hennes patrull Räven patrulltävlan i älghornet. Den känslan säger hon var helt underbar, och inte riktigt kunde förklaras med ord.

– När en annan patrull från avdelningen kom på sjätte plats och vi visste att vi hade mer poäng än dem, och när femte, fjärde och tredje plats och sedan andra plats inte var vi, så förstod vi att vi hade vunnit. Jag blev så glad att jag inte kunde sitta still och skrattade onaturligt mycket. Samtidigt försökte jag knäppa skjortan och stoppa in den för att vi skulle springa upp till prisutdelningen. Lyckan var enorm!

Inför nästa års tävling har Majken tips till de som planerar att delta:

– Bra att tänka på är att inte missa viktiga detaljer för uppgiftens beskrivning. Sedan är det viktigt att inte stressa utan ta det lugnt, det viktigaste är att man håller fokus på uppgiften. Men även att man kommunicerar med sin patrull.

När dagen börjar lida mot sitt slut tonar skratten och musiken ut i samband med att fälten snart töms på scouter. Minnen och nya erfarenheter tas med hem. De kan komma väl till pass, för snart är det dags att börja ladda upp inför nästa år av Scouternas dag!

Massor av härliga bilder från Scouternas dag hittar du på Facebook >>