"Utnyttja samlingsplatser för att samlas på, stötta och peppa varandra, dela med er av erfarenhet och råd" tipsar Anna-Maria Stawreberg som skrivit boken "Prepping".

Aktuellt krisberedskapsveckan

Alltid redo – även när det krisar

29 maj, 2018

Som scouter övar vi på att vara redo för alla möjliga olika utmaningar och situationer. Mycket av det vi övar på och lär oss gör scouter extra redo i en krissituation. I den här artikeln får du tips på hur du och dina scoutkompisar kan jobba med den här typen av frågor inför, under och efter Krisberedskapsveckan.

Under vecka 22 (2018) anordnas Krisberedskapsveckan av Myndigheten för Samhällsydd och Beredskap (MSB). Då skickas broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till alla hushåll, och i flera kommunerna görs det olika aktiviteter att informera om kris och beredskap.

Att som scout göra sig redo handlar om att från hur vi behandlar oss själva och andra med respekt till hur vi planerar och gör en hajk så att alla ska komma fram så hela och glada som möjligt. Vi lär oss hur viktigt det är att vara torr, mätt och varm för att inte humöret ska svika, vi arbetar i grupp för att tillsammans nå längre än vi kan göra en och en, och vi vet eftersom vi övat att vi klarar oss utan el, värme och rinnande vatten några dagar med rätt utrustning och en plan. Vi är helt enkelt ganska vana vid att jobba med att göra oss redo för situationer som vi inte upplevt förut.

Vi bad Anna-Maria Stawreberg, författare till boken ”Prepping”, om tips på hur scoutkompisar och scoutkåren kan organisera sig och ta hand om varandra vid händelse av kris.
– När en kris inträffar, så försök så fort som möjligt ordna ett ställe där ni kan samlas, utbyta information och ta del av nyheter. Kolla upp vem som har radio, vem som har tillgång till förnödenheter och vem som är duktig på sjukvård, säger Anna-Maria.

Hon tipsar också om att lära känna sina grannar.
– Ni kommer att ha nytta av varandra om det inträffar en kris. De som är äldre i ditt hus kan behöva hjälp med praktiska saker, men har förmodligen stor erfarenhet av tidigare kriser som de kan dela med sig av, förklarar Anna-Maria.

Hon poängterar att det är viktigt att tänka på att ensam inte är stark, och att fundera över vilka i din närhet som kan behöva lite extra hjälp.
– Vi behöver hjälpas åt att ta hand om varandra! Ingen vill leva i ett samhälle där människor barrikaderar sig i den egna bostaden. Det är ohållbart, både på kort och på lång sikt. Människan är ett flockdjur, säger Anna-Maria.

Att hjälpas åt betyder också att dela med dig av din kunskap och låta andra dela med sig av sina erfarenheter.
– Det är vanligt att det i ett samhälle utkristalliseras särskilda samlingspunkter. Det gäller också vid en kris, kanske är det den lokala mataffären, kanske är det kyrkan, kanske är det biblioteket. Utnyttja dessa platser för att samlas på, stötta och peppa varandra, dela med er av erfarenhet och råd. Tänk på att inte sprida ogrundade rykten, det kan skrämma upp. Var källkritisk när du ska ta ställning till de nyheter som når dig, tipsar Anna-Maria.

Så kan du och scoutkåren delta i Krisberedskapsveckan

Gör aktiviteter med kommunen
Över 200 kommuner har sagt att de kommer medverka i Krisberedskapsveckan på ett eller annat sätt. Hur ser det ut på din ort? Kommer något särskilt arrangeras där? Håll utkik på din kommuns hemsida eller hör av dig direkt till kommunen och fråga. Scoutkåren har en viktig roll i samhället, både för att skapa sammanhang och gemenskap lokalt men också i händelse av kris.

Gör aktiviteter med scoutkåren
Gör aktiviteter och prata om krisberedskap på scoutkåren, både ledare och scouter. På www.dinsäkerhet.se finns information från MSB och tips om hur du kan förbereda dig inför kriser. Det finns bland annat checklista för vad en krislåda kan innehålla, videoklipp och podd-avsnitt.
Här finns broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” att ladda ner » (Skriv gärna ut ett exemplar och spara på kåren!)
MSB har tagit fram skolmaterial med övningar, som också funkar fint att använda på scoutkåren. Använd materialet som grund och fyll gärna på själva för att prata med om kris, krig och konflikt. Ladda ner skolmaterialet här »

Prata med andra engagerade
De 18 frivilliga försvarsorganisationerna kommer under Krisberedskapsveckan att arrangera en stor mängd aktiviteter på många håll runt om i landet. På www.frivilligutbildning.se finns en interaktiv karta där du kan se om något arrangeras nära dig. På samma sida finns även tips på aktiviteter som scoutkåren kan anordna själv, eller med stöd av frivilliga försvarsorganisationer. Prata med dina kompisar i kåren och på andra håll i scoutsverige om vad de skulle vilja göra eller om andra tips. Tillsammans är vi som mest stabila.

Vill du få ännu mer inspiration?

Läs artikeln om Jonstorps kustscoutkår som alltid är redo för kris »

Läs ungdomsredaktören Louise Blixts intervju med Anna-Maria Stawreberg »

Läs recensionen av boken Prepping på scout.se »

Se fler filmer från MSB på deras YouTube-kanal »