"Det var en utmaning att skriva en låt som skulle representera alla deltagare på Jamboree17" säger Frida Braxell.

Inspiration lägerbål

Frida skrev lägerlåtssuccén till Jamboree17

30 maj, 2018

Frida Braxell är uppvuxen med Scouterna, och var väldigt aktiv i Tuve scoutkår. Förra sommaren var det hon som fick i uppdrag att skriva lägerlåten till Jamboree17 som blev succén ”Man känner aldrig sig så fri”. Här ger hon sina bästa tips för att skriva en låt och delar med sig av minnen från scoutläger.

Hur var det att få skriva lägerlåten till Jamboree17?

– Under de läger jag hade varit med på tidigare tyckte jag alltid det verkade jättehäftigt att få stå på den där scenen, eller skriva den där låten. Nu var jag av någon anledning inte lika sugen på det, men ju längre tiden gick desto roligare tyckte jag att det var. Nu är jag jätteglad att jag gjorde det. Sedan var det en utmaning att skriva en låt som ska representera 12 000 människor. Jag behövde ha med lägerupplevelser som alla skulle kunna känna igen sig i.

Vad tycker du är viktigt på ett lägerbål?

– Jag tror att det viktigaste är gemenskapen, att alla får vara med. Och att det finns något att skratta åt.

Har du några lägerbålsminnen?

– Jag kommer ihåg att jag tyckte det var lite jobbigt med lägerbål, för jag hade ofta hemlängtan under min första tid som scout. Jag blev alltid så sentimental när man skulle förbereda sig för att gå och lägga sig i tältet, vilket redan kändes lite läskigt. Nu på senare tid tycker jag bara att lägerbål är jättemysigt. Samtidigt var jag redan då inställd på att vara musiker, så jag tyckte det var väldigt roligt med de musikaliska utmaningar vi fick, som att sjunga i kanon eller i stämmor.

Vilka är dina bästa tips för att skriva en låt till lägerbålet?

– Till en början gäller det att hitta ett ämne att skriva om. Jag tycker det bästa man kan göra är att skriva om något man känner till väl, till exempel hur det är att bo i tält, laga mat på stormkök eller vara ute och hajka. Då är det viktigt att alltid tänka på att vara snäll, det är aldrig en bra idé att skriva låtar för att driva med andra. Ämnet kan också vara en speciell händelse eller ett minne man har.
Sedan är det bra att inte bara skriva om positiva saker, då blir låten lätt platt och tråkig. Lyft fram det som är lite tråkigt eller problematiskt också. En bra grej är att utgå från en färdig låt, och skriva om texten.
Och mitt allra viktigaste tips: Ha roligt! Skriv någonting som känns som känns roligt för stunden, för det finns ingenting som kan förstöra en låt så mycket som ens egen kritik.