"Vi har ett helt annat tänk kring tryggheten på festivalen för att den ska bli “lite jävla trevligare” med att till exempel inte placera en bajamaja i en mörk gränd" säger Statement-grundaren Emma Knyckare.

Aktuellt Festival

”Vi skapar en trygg zon bland otrygga festivaler”

30 maj, 2018

Emma Knyckare är kanske främst känd som ståuppare, men hon är också författare och nu även grundare av en festival som alla utom cis-män* är välkomna till. Ungdomsredaktören Anna-Jenny har intervjuat Emma om hur festivalen kom till och hur vi alla kan hjälpas åt för att skapa trygga miljöer.

Vem är Emma Knyckare?

Jag är en tramsbyxa som bor i Göteborg. Från början är jag ståuppare men är nu aktuell med min bok om att vara förälder och ska ut på turné med den. Och nu är jag även festivalarrangör för Statement festival!

Berätta lite om Statement festival!

På semestern 2016 twittrade jag om att göra en cis-mansfri festival som en motreaktion efter alla sexuella övergrepp som begåtts på tidigare festivaler. Det var långt innan #metoo, men jag fick stor respons från följare och media och hade egentligen ingen plan på att det skulle bli av. Men sen blev jag lite kaxig och tänkte att nu gör vi en stor fet musikfestival. Resultatet blev då Statement, en tvådagarsfestival på Bananpiren i Göteborg för 7000 kvinnor, icke-binära och transpersoner.

Varför tror du att Statement är en så viktig festival?

För att vi skapar en trygg zon bland otrygga festivaler. Det känns viktigt att unga och äldre som går på festival ska tycka att det är kul och inspirerande. Vi har ett helt annat tänk kring tryggheten på festivalen för att den ska bli “lite jävla trevligare” med att till exempel inte placera en bajamaja i en mörk gränd. Det är inte en festival för män av män utan tvärtom. Jag tycker också det ska bli spännande att se vad som händer i ett separatistiskt rum där ingen behöver förhålla sig till cis-män.

Vad är det coolaste med festivalen?

Att det är cis-mansfritt! Det är det coolaste och mest unika med hela festivalen!

Om du kunde boka vem som helst till festivalen – vem skulle det vara?

Lill-Babs hade varit kul för det lite äldre gardet. Nu är det ju tyvärr inte möjligt. Men en mash-up av olika svenska rappare hade varit asfett!

Har du något tips på hur en kan skapa en trygg miljö på exempelvis ett läger eller i sin scoutkår?

Civilkurage. Att både stå upp för sig själva som att stå upp för andra när de blir utsatta eller om någon exempelvis ropar ”hora” åt hen. Personen som sa det kanske verkar svinball men borde egentligen skämmas, ett sånt beteende ska inte främjas. Om fler vågar vara först med att säga ifrån kommer fler att haka på och som FATTA-rörelsen säger – från självförsvar till självansvar.

Fakta: Emma Knyckare

Ålder: 30,5!

Yrke/sysselsättning: Komiker och festivalarrangör

Kommer från: Rolfstorp

Bosatt: Göteborg

Hemlig talang: Behöver inte duscha håret så ofta

* En cisperson är någon vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön.

Senaste artiklarna