Äventyr sommarläger

Fixa hygienen på hajken

31 maj, 2018

För att man ska få roligt på hajken eller lägret gäller det att man tar hand om sin kropp och hygien. Torra strumpor, tvål och lite sjukvårdsprylar kan vara bra att ha med sig. Och så behöver man komma ihåg att gå på toa.

Calle Nyholm är läkare och har varit med i Scouterna sedan han var barn. Nu leder han en grupp utmanarscouter i Mullsjö som han har varit ledare för ända sedan de började i Scouterna för åtta år sedan. Hans erfarenhet är att man orkar ganska mycket, så länge man är varm, torr, mätt och har ett gott humör.

– Man kan ta bort en av de här bitarna och ändå behålla energin, men inte alla samtidigt. Och att tvätta sig och byta underkläder emellanåt hjälper till att hålla humöret uppe – man känner sig både gladare och piggare om man är ren och har rena och torra kläder, säger Calle Nyholm.

En sak som kan ställa till med problem är om man glömmer bort att gå på toa, något som är lätt hänt när man inte är hemma och rutinerna är annorlunda. Om man glömmer bort att bajsa kan man bli illamående och få ont i huvudet. Risken är att man kanske inte vill äta eller dricka heller då.

– När man är hemma tänker man oftast inte på att kissa och bajsa utan gör det bara ändå. Därför förstår man nog inte heller hur viktigt det är och att det inte blir roligt om det inte funkar – och man är ju på lägret för att ha roligt, säger Jojo Berghall, sjuksköterska och utmanarledare i Karlshamns sjöscoutkår.

Hos Calle Nyholm brukar de uppmana alla scouter att gå på toa efter frukosten när de är ute på hajk eller läger. Jojo Berghall gör likadant.

– Det bästa är att avdramatisera det genom att prata om att kissa och bajsa är fullt naturligt och något vi behöver göra för att må bra. Vi brukar ta upp det när vi har samling första dagen. Då ber vi också att alla ska skaffa en bajskompis som de kan gå på toa tillsammans med, berättar Jojo.

Dagen därpå brukar hon fråga om alla skaffat en bajskompis och den tredje dagen om alla varit och bajsat.

– Om de inte varit det ber vi att de ska komma till oss ledare och berätta. Vi brukar ha med oss katrinplommonjuice eller mikrolavemang som sätter fart på magen och då brukar det lösa sig ganska snabbt, säger Jojo.

När det handlar om läger brukar de välja en plats med toaletter i närheten eller hyra ”Engelsmännen tyckte vi var lite galna, men det är inte kul om man ligger sjuk i tre dagar på en jamboree.” Calle Nyholm in bajamajor. Samma sak när de är ute på hajk med yngre scouter.

– Men när vi är ute på hajk med utmanarscouterna kan det hända att vi seglar till öar där det inte finns någon toa. Då får man gå undan och ta en spade med sig. Om det är bergigt får man täcka över med jord, sand eller mossa och göra det så väl att det inte genast kan komma djur och böka upp det, säger Jojo.

En annan sak som är viktig att tänka på är handhygienen, inte minst när man har varit på toa eller ska laga mat till andra. Calle brukar uppmana sina scouter att ta med såpa eller tvål. Jojo föredrar en liten flaska handsprit eller tunna tvålflingor som enkelt får plats i fickan.

– Inför världsscoutjamboreen som vi hade i Sverige 2011 lät vi trycka upp en liten receptbok med texten ”Tvätta händerna!” överst på varje sida. Engelsmännen tyckte vi var lite galna, men det är inte kul om man ligger sjuk i tre dagar på jamboreen. Och den här gången hade vi inte ett enda fall av magsjuka utom hos en nation som hade med sig sin egen mat, berättar Jojo.

För att hålla sig pigg i övrigt kan det vara bra att ha med sig en liten sjukvårdslåda med några enkla prylar. Utöver det brukar ledarna till exempel ha med sig extra plåster, förband, huvudvärkstabletter och vätskeersättning. Calle brukar även ha med allergitabletter som inte bara hjälper mot allergi utan också mot klåda om man fått myggbett. Jojo har en annan detalj som hon alltid tar med sig – tamponger.

– Tamponger är perfekta för massor med saker och inte bara om någon får mens. De är helt rena och suger upp bra vilket gör att man kan använda dem i sjukvårdssammanhang. Om man lindar sin scouthalsduk runt får man ett perfekt förband. Och de passar jättebra att elda med eftersom de är så torra, säger Jojo.

Tips på saker som är bra att ha med för sin personliga hygien

Prylar som är bra att ha med i sjukvårdslådan: