Det finns många som aldrig fått frågan om att börja i Scouterna och som ännu inte vet hur kul det är att vara scout. Bjud in!

Inspiration rekrytering

Fler ska få uppleva scouting

31 maj, 2018

Scoutrörelsen fortsätter att växa och nu är vi fler än 70 000 scouter i Sverige. Fantastiskt! Här är tips och inspiration för att våga växa ännu mer – för Scouterna behövs mer än någonsin i samhället.

Planering är A och O

Att tillsammans göra en plan för hur man ska få nya medlemmar gör arbetet mycket roligare. Använd gärna Femstegsmodellen, som är Scouternas verktyg för att reflektera och diskutera vilka vi är och vad vi kan göra för att fler ska känna sig välkomna i Scouterna.

Väx vid terminsstart

Under hösten är det många scoutkårer som satsar lite extra på att bjuda in till prova på-möten. Till hjälp finns bland annat armband, broschyrer och annat tryckt material. Som stöd till den lokala rekryteringen finns också den externa kampanj som hjälper oss att få fler att få upp ögonen för scouting.

Avsätt tid

Det tar tid att växa, så ha tålamod. Och när det väl börjar lossna och ökningen tar fart, se till att fortsätta planeringen och håll energin uppe.

Alla kan bjuda in

Det finns många som aldrig fått frågan om att börja i Scouterna och som ännu inte vet hur kul det är att vara scout. För att få intressemärket Rekrytera ska du tillsammans med dina ledare göra en plan för hur ni ska göra för att bli fler scouter och ledare i scoutkåren.

Beskriv möjligheterna

Att hitta fler vuxna som vill hjälpa till i scoutkåren kan vara en utmaning. Även om kåren kämpar med ledarbrist, så förklara hellre vad ni gemensamt kan uppnå i stället för att använda ord som beskriver nulägets problem. Det skapar lust att engagera sig när man ser möjligheter att få utvecklas tillsammans.

Ge de vuxna tydliga uppdrag

Ha en dialog med vuxna som visar intresse för att bli funktionärer eller ledare. Berätta vad scoutkåren har för lediga roller, fråga vad de vill engagera sig i och erbjud snabbt ett tydligt uppdrag. Våga ge ansvar i ett tidigt skede, då känner man sig behövd och viktig.

Dra nytta av den externa kampanjen

I höst kommer kampanjen att synas utomhus på affischer vid till exempel busskurer och i sociala medier. Det kommer också att finnas annonsmaterial för den lokala scoutkåren. Kampanjen bygger på temat ”alltid redo” och riktar sig till både barn och vuxna.

Att växa är också att behålla

Det är många olika delar som ska samverka för att kåren ska växa. Förutom att hitta nya medlemmar handlar det om att de som redan är medlemmar ska vilja fortsätta att vara det. Erbjud ett bra program som får barnen att trivas och gilla verksamheten. Och när ledarna får gå utbildningar leder det till personlig utveckling, mer energi och driv att ge tillbaka till kåren.

4 smarta tips och verktyg för scoutkåren

1. Fixa snygg kårwebb! Nu lanserar vi uppdaterade kårwebbar med massor av smart och efterfrågad funktionalitet. Ansök om en ny kårwebb på scoutservice.se.
  2. Ladda med rekryteringsaktiviteter från aktivitetsbanken! I den nya aktivitetsbanken är det enkelt att söka och hitta rekryteringsaktiviteter för prova på-möten. Du kan också bidra med dina egna bästa aktiviteter.
  3. Berätta att scoutkåren finns! Använd sociala medier och låt den nya grafiska profilen vara ert verktyg. På scoutservice.se finns mer tips för hur man kan använda sociala medier i rekrytering.
  4. Använd medlemsregistrets funktioner! För de scoutkårer som använder Scoutnet som medlemsregister finns nu e-tjänsten ”Intresse & Anmälan”. Se till att det formuläret är publicerat på er kårhemsida. Då hamnar alla som visar intresse eller ansöker om att bli medlem automatiskt i Scoutnet som ”väntande medlem”. Läs mer på etjanster.scout.se