"Det är bara genom att testa som man förstår och lär sig om ledarskap och ifall ledare är något man passar som" säger scoutledaren George Chamoun.

"Scoutledarrollen har skapat så många ringar på vattnet, gett mig så mycket och lett till att jag i dag får jobba med det jag verkligen brinner för" säger Marika Persson (till höger på bilden).

"Jag går från varje möte med massor av ny energi – att vara en förebild för yngre scouter är en härlig känsla" berättar scoutledaren Anna Persson.

Inspiration engagemang

Från scout till scoutledare

31 maj, 2018

I över 100 år har vi scouter jobbat för att ge barn, unga och vuxna verktyg för att kunna leda både sig själva och andra. I scoutrörelsen finns massor av erfarna ledare, men också många unga scouter med drivkrafter och lust att leda. Så vad ger det att vara scoutledare?

Anna Persson är 19 år gammal och upptäckarledare i Nosaby scoutkår.

– Att vara scoutledare är väldigt kul och det är fint att se hur scouterna utvecklas, samarbetar och tar hand om varandra, berättar Anna.

Förmågan att säga ifrån och styra upp saker och ting är något som hon haft nytta av, även utanför rollen som scoutledare. Men det är glädjen i mötet med upptäckarscouterna som betyder mest för henne.

– Jag går från varje möte med massor av ny energi – att vara en förebild för yngre scouter är en härlig känsla.

Enligt en undersökning, genomförd av Volontärbyrån, engagerar sig många studenter ideellt vid sidan av sina studier. Det adderar meriter till cv:t, men det finns flera andra skäl till att engagera sig ideellt – som att lära sig nya saker samtidigt som det ger en känsla av att vara behövd och att man därmed mår bättre.

– Vår undersökning visar att engagemanget ger väldigt mycket tillbaka till den som är volontär, framförallt på det personliga planet. Men vi ser också att det ideella engagemanget kan vara en viktig pusselbit i studenternas väg in i arbetslivet, säger Emelie Edin, projektledare på Volontärbyrån, i ett pressmeddelande i samband med att Volontärbarometer-undersökningen släpptes 2017.

Marika Persson är 28 år och blev scoutledare som 14-åring i Nora scoutkår. Under sin ledarutbildning träffade hon andra scouter som blev hennes vänner. Klivet in i ledarrollen blev avgörande för Marikas vägval i livet. I dag är Marika färdigutbildad lärare och menar att hon har stor nytta av sin scoutbakgrund.

– Redan när jag pluggade tänkte jag att scoutprogrammets grundtanke ”varför+hur=vad vi gör” är relevant även i läraryrket. I Scouterna är vi väldigt bra på att skapa kreativa aktiviteter som syftar mot ett mål, och det kan jag plocka med in i lärarlivet och vågar testa olika arbetsmetoder samtidigt som jag får jobba med patrulltanken, fast i ett större koncept.

Hon ser att unga i dag är väldigt engagerade och hon hoppas att fler ska se scoutledarrollen som ett sätt att bygga sitt engagemang på.

– När jag tog steget att bli ledare i min scoutkår fick jag chansen att gå utbildningar, som i sin tur ledde till att jag blev funktionär på Vässarö. Jag har som scout fått nätverka med scouter i Burundi och planera programmet på Jamboree17. Scoutledarrollen har skapat så många ringar på vattnet, gett mig så mycket och lett till att jag i dag får jobba med det jag verkligen brinner för.

Marika menar att många scouter i utmanar-och roveråldern är redo att få testa på ledarrollen och att fler borde ta chansen.

– Du kan utvecklas så mycket som person genom att ge tillbaka av det du själv fått uppleva. Det handlar inte bara om att du är scoutledare en kväll i veckan utan om att du blir viktig för så många andra i livet, säger Marika.

George Chamoun är 27 år och utmanarledare i Jesus söner scoutkår i Linköping. Han började som hjälpledare i Syrien för en äventyraravdelning. När han kom till Sverige var han med och skapade en helt ny scoutkår och gick då flera ledarutbildningar via Scouterna. Det han uppskattar med att vara ledare är mötet med scouter och att få göra något meningsfullt i samhället.

– Scouternas vision är ”unga som gör världen bättre” och jag vill bidra till det. Som scoutledare finns jag för att skapa trygghet för scouterna. Jag är båten som tar scouterna från en ö till en annan när de lär sig att ta ansvar. Och det är både det stora och det lilla som ger mig energi som ledare, säger George.

Varje termin pratar han med sina utmanarscouter om möjligheten att prova på att bli ledare.

– Det är bara genom att testa som man förstår och lär sig om ledarskap och ifall ledare är något man passar som. Det beslutet kan man inte ta hemma i soffan, utan man måste våga prova, säger George.