I stället för att köpa nytt kan man låna grejer av andra, köpa begagnat eller försöka att använda det man redan har. Bara för att man ska ut på tur behövs inte en rad dyra specialprylar.

Prylar packning

Hajka lätt

31 maj, 2018

Hur sätter man egentligen ihop en smart utrustning utan att köpa massor av nya prylar? Packningsproffset Daniel Helander ger sina bästa tips på hur du ska tänka för att lyckas med packningen.

Daniel Helander med sig många minnen från sin tid som scout, men ett av dem har fastnat lite extra. Det var när han som tunn och spenslig 15-åring tillbringade en vecka i fjällen och bar på hela 26 kilos packning.

– Då föddes idén att det måste gå att packa enklare och lättare. Det finns ju så många fördelar med en lätt packning. Det blir skönare att gå, man gör av med mindre energi och man orkar mer. Dessutom är det lättare att vara en god vän och hjälpa sina kamrater när man är pigg, säger han.

Med åldern har han bara blivit mer och mer intresserad av friluftsliv och sedan fjällresan har han blivit något av en expert på att packa lätt. Han tillbringar i genomsnitt 30 nätter om året utomhus och gör många dagsturer på helgerna. Sällan har han med sig mer än 4,5 kilos packning på en helgtur. Ska han bara tillbringa en dag i skogen tar han i regel inte med sig mer än hunden Frida.

– Jag brukar alltid utgå från ett nolläge och tänker igenom vad jag faktiskt behöver. Ett vanligt misstag är annars att man tar med sig onödiga grejer som inte kommer till användning. Inför en tur kan man göra en lista på vad man ska ha med sig. För varje sak i listan ska man fråga sig själv om den verkligen behövs. Är du osäker över en pryl kommer du i regel inte att sakna den, säger Daniel Helander.

Ett annat knep för att slippa köpa nytt och samtidigt hålla packningen till det minimala är att leta efter föremål som har flera användningsområden. Gå igenom packlistan en gång till, men med en annan fråga: ”Kan jag använda något annat i utrustningen till samma uppgift?”.

– Man kan till exempel skära av nedersta delen av liggunderlaget och använda den biten som sittdyna. Man kan också vända på kastrullen och använda botten som en skärbräda. Och i stället för att ta med sig en extra tröja kan man svepa in sig i sin sovsäck om det är kyligt framför lägerelden på kvällen. Genom att tänka på många såna små saker sparar man på både prylar och vikt, säger Daniel Helander.

Mycket av det man kommer att behöva på sin tur finns dessutom kanske ute i naturen.

– Jag brukar plocka små kvistar som jag använder som tältstänger. Småpinnar och torra löv kan också användas när du vill laga maten i ett vedkök. Då slipper du ta med dig sprit eller gasbehållare, säger Daniel Helander.

Förutom de uppenbara fördelarna med att packa minimalistiskt – du minskar tyngden på kroppen, du rör dig snabbare och smidigare, du kommer fram fortare och har mer energi kvar – så är du också snällare mot miljön.

– Behövs färre prylar så köper man givetvis färre saker. Om alla tänker så innebär det att belastningen på miljön blir mindre.

– Byxorna behöver inte komma från något dyrt märke, det går lika bra att använda joggingbyxorna du redan har hemma. Och i stället för att köpa en sked i en outdoorbutik är det bara att ta med en sked från besticklådan därhemma, säger Daniel Helander.

Daniels 3 bästa tips för att lyckas med packningen

1. Tänk igenom vad som behövs Ta bara med dig det nödvändiga och lämna allt du är osäker på om du faktiskt kommer att använda. Undantagen du alltid bör ha med dig, men förhoppningsvis slipper använda, är förbandslåda, reparationsutrustning och regnkläder.
  2. Köp bara nödvändig utrustning Om du ska byta utrustning är det på de tyngsta sakerna – ryggsäck, sovsäck och tält – du kan spara mest vikt. Genom att välja smart kan du spara upp emot fem kilo.
  3. Hitta fler sätt att använda en sak Ju fler prylar som går att användas till mer än en uppgift, desto färre saker behövs i ryggsäcken. Ett grytlock kan användas både som skärbräda och tallrik, och under en köldknäpp sommartid kan det där extra paret strumpor användas som vantar.