"Det bästa är att inte utgå ifrån att alla är som du själv, utan vara tydlig och inkännande" tipsar Kakan.

Aktuellt adhd

”Jag hade känslan att tillhöra något stort”

31 maj, 2018

Karin ”Kakan” Hermansson var hackspett i en kår på Gunnesbo i Lund och hade upplevelsen att tillhöra något stort där alla värnade om gruppen. Som 29-åring fick hon sin adhd-diagnos och berättar här om vad det betytt för henne.

Vad har din adhd betytt för dig?

– Det är asjobbigt och helt underbart, min adhd är ju jag. Det går inte att separera mig från min diagnos men jag kan särskilja att vissa saker är och beror på adhd.

Vad har varit det jobbigaste för dig?

– All ångest adhd har skapat och skapar. Mitt huvud tar aldrig paus, det är utmattande. Jag tror att den hyperaktiva sidan bidrar till att jag hinner tänka på tusen andra saker i alla situationer, jag ligger ofta före, ibland avbryter jag folk för jag tror jag vet vad dom ska säga.

På vilka sätt gillar du att ha adhd?

– Allt ovan! Min snabba hjärna, min brist på impulskontroll som inneburit att jag inte följde normen som liten tjej. Jag fick skinn på näsan tidigt.

Hur var din upplevelse av att vara scout?

– Det var alltid spännande, vi värnade mycket om gruppen. Vi fick lära oss allt från att tälja till att lägga om sår. Jag hade känslan att tillhöra något stort.

Hur viktigt är ledarnas förståelse?

– Jag fick diagnosen när jag var 29 år. Som scout kände jag mig alltid som en i gänget, som jag minns det såg ledarna oss både som individer och gruppmedlemmar.

Vad är viktigt att andra tänker på?

– Att fråga och att ha tålamod. Att ha adhd och att ligga på autismspektrat är två väldigt olika variationer. Det bästa är att inte utgå ifrån att alla är som du själv, utan vara tydlig och inkännande.

Hur blir vi inkluderande?

– Döm inte efter diagnosen. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är asjobbigt men också värsta tillgången, våra hjärnor är inte konstiga utan annorlunda. Och vi är många med dessa variationer!

Scoutledarutbildningen Anpassat ledarskap

Under hösten lanseras utbildningen Anpassat ledarskap som ska göra scoutledare bättre på att se och leda barn och ungdomar med adhd eller autism. Läs mer om den här »