Bilden som spreds som en löpeld över världen våren 2017.

Inspiration förebild

”Jag stod upp för kärlek och frihet”

31 maj, 2018

Hela världen pratade om henne när hon stod öga mot öga med en nynazist under ett förstamajtåg i Tjeckien förra året. För Lucie var det en självklarhet att visa vad scouter står för.

Varför var du med på demonstrationen?

– Jag vill förändra världen till det bättre och har försökt att vara aktiv i samhället i flera år. Ett sätt att förändra är att demonstrera och uttrycka sina åsikter offentligt, men jag försöker vara aktiv på andra sätt också.

Hur kändes det att stå öga mot öga med en nynazist?

– Jag var inte rädd, jag är inte rädd för människor med andra åsikter än mina. Och jag tror inte att jag är det primära målet för nynazistiskt hat eftersom jag i deras ögon är en liten, vit, snäll tjej från samma land. Just han behandlade mig som om jag vore en dum tjej så jag tror inte att han skulle ha skadat mig.

Vad stod du upp för den dagen?

– Jag gick ut som mig själv och som scout för att jag känner att mitt uppdrag är att kämpa för en bättre värld, att kämpa för de svagare eller de som har en svagare roll i samhället än jag själv. Jag har mycket tur, men jag känner ångest över att så många i världen inte har något att äta, inte har en familj, lever i krig och är förtryckta, sjuka eller hemlösa. Jag stod upp för dem den dagen. För jämlikhet, kärlek och frihet.

Var det en speciell tanke bakom att du hade scoutkläder på dig?

– Självklart. Arrangörerna bad alla deltagare att hitta sitt eget sätt att fira första maj och samtidigt visa att nationalism inte är ett alternativ. Så vi var några kårer som gick ihop och höll under marschen i affischer med texter om att scouting var förbjudet under totalitärregimen, om scoutoffren under totalitarismen och att vi samlas varje år vid scoutmonumentet Ivancena som restes till minne av alla scouter som kämpade mot nazister.

Vad är det bästa med att vara scout?

– Att vi lär oss saker. Människor kan skoja om att scouter bara lär sig att göra eld eller att sätta upp ett tält, men jag vet att scouting påverkar många ungas liv positivt och gör dem engagerade i samhället.

Vad betyder mod för dig?

– Att ha styrka i svåra situationer och uthållighet i att anstränga sig för det goda. Mod ger också kraft att övervinna rädsla. Du blev en riktig förebild för många unga när bilden på dig publicerades i media.

Vad tycker du om det?

– Det känns lite ytligt att någon gillar mig på grund av ett foto men samtidigt så förstår jag att det handlar om symboler. Det finns gott om symboler i det fotot och jag är bara glad om det inspirerar och motiverar andra till samhällsengagemang.

Fakta om Lucie Mysliková

Ålder: 17

Bor: Brno, Tjeckien

Studerar: Konst, film och animation

Det här visste du inte: Mitt scoutnamn är Bobo. Det kommer från ordet bonbon, som betyder godis på tjeckiska. När jag var liten hade jag alltid fickorna fulla av godis!

Hemlig talang: Jag kan åka skateboard