I Sverige slänger vi årligen cirka en halv miljon ton ätbar mat i soporna eller häller ut i avloppet.

Inspiration klimatsmart

Minska matsvinnet

31 maj, 2018

Globalt motsvarar matsvinnet cirka en tredjedel av all mat som produceras. Det betyder dels att mat slängs, dels ett slöseri med resurser som vatten, mark, energi, arbetskraft och onödiga utsläpp av växthusgaser. Här ger vi enkla tips och trix för hur du kan bidra till minskat matsvinn.

Ställ in kyl och frys rätt

Bra kylskåpstemperatur är +4°C och för frysen -18°C. Då håller maten längre.

Halv miljon ton mat i soporna

I Sverige slänger vi årligen cirka en halv miljon ton ätbar mat i soporna eller häller ut i avloppet. Det betyder att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan. Det slängs mat och dryck på arbetsplatser, restauranger och i skolor. Men allra mest står hushållen för, 270 000 ton per år. Det motsvarar cirka ett halvt kilo per person i veckan. Skärpning Sverige!

Ta hand om rester

Gör en risotto, en omelett, en wok eller klassikern pytt i panna, det är perfekt ”restmat”. Skrumpna grönsaker duger utmärkt att göra gratäng, gryta, paj eller soppa på, eller en smoothie av frukter som börjat bli trötta. Ost kan rivas, läggas i en plastpåse och är sen perfekt att ha i frysen.

Bäst före-datum

Ofta håller varorna mycket längre än det datum som anges på obrutna förpackningar. Är förpackningen öppen? Titta, lukta och smaka. Mat som förvaras enligt anvisningar blir inte farlig bara för att datumet passerat.

Visste du att…?

I Frankrike har en lag införts som ger livsmedelsbutiker böter om de slänger mat i stället för att donera den till välgörenhetsorganisationer, matbanker * eller som djurfoder. Heja Frankrike!

Recept: Fattiga riddare

I stället för att slänga bröd som  blivit lite torrt och tråkigt så går det utmärkt att göra fattiga riddare av dem.

Ni behöver:

Så gör ni:
Vispa ihop en pannkakssmet som du lägger brödskivorna i och stek dem sedan i smör. Det är gott att ha lite socker och kanel ovanpå.

Senaste artiklarna