Prylar packning

Packa vattentätt

31 maj, 2018

Hur håller man packningen torr när regnet öser ner? Sex scouter från Västertorps scoutkår testade vattentät packning. Från snordyr ryggsäcksponcho till en helt vanlig plastpåse.

Charlie ser koncentrerad ut när vattnet öser ner över huvudet. En hel hink blir det. Och sen en till. Och en till. Men Charlie är glad ändå.

– Det kändes ingenting. Jag tyckte det var lite mysigt, säger han inifrån den blå regnponchon med scouttryck.

I dag testar spårarscouterna Charlie, Elin, Astor, Thomas, Olle och Alfred prylar som ska hålla packningen torr. Förutom scoutponchon, testar de också en mer avancerad – och mycket dyrare – poncho med plats för ryggsäck. Det finns också två olika vattentäta väskor och ett reseskydd som man trär över väskan för att skydda den från vatten och annat. Och så budgetvarianten – en helt vanlig plastpåse att knyta ihop och lägga i väskan.

– Jag hade en påse i väskan när jag var på Vässarö, och det funkade bra. Fast det regnade bara en gång, och vi sov i tält, berättar Olle.

Men den här gången är det ett riktigt ösregn som packningen ska stå ut med. Eller ja, nästan i alla fall. Det är fint väder i dag, så i stället är det hinkar fulla med hål som gör att det öser vatten över scouterna. Mer likt ett ösregn kan det knappast bli! Den blå regnponchon verkar klara regnet utmärkt. Charlie är helt torr trots allt vatten han har fått på sig. De andra väskorna blir också överösta med vatten, och än så länge verkar de klara sig bra. Men alla väskor är inte så sköna att bära runt på. Som sjösäcken med axelrem från Neverlost.

– Den är sådär. Den hänger mycket och ibland ramlar den ner, säger Astor. Reseskyddet skulle inte heller funka så bra att bära runt på länge, tycker Thomas. Först har han svårt att över huvud taget hitta handtaget på det helsvarta tyget. Hur fina prylarna är att se på är också lite olika. Specialponchon får högst betyg, men nästan alla andra får också tummen upp. Alfred tycker om Scouternas egen vattentäta ryggsäck med det stora scoutmärket på.

– Jag tycker att den är ganska fin med scoutmärket och det blåa, säger han.

Sen är det upp till bevis. Scouterna går in i scoutlokalen och drar upp kläder ur väskorna. Hur blöta har de blivit? Elin känner ordentligt på sockorna och dunvästen som legat i en ryggsäck och skyddats under packponchon.

– Det är verkligen inte blött. Inte ens väskan är blöt, säger hon.

Kläderna i de flesta andra väskorna är också torra. Fast sjösäcken som stängs genom att man rullar ner öppningen är lite blöt inuti. Och när Thomas tar ut ryggsäcken som legat i reseskyddet är den helt genomblöt. Han öppnar ryggsäcken och hittar jätteblöta kläder. Och en mobilladdare!

– Åh nej, hoppas den är vattentät, säger Thomas. Reseskyddet fick nämligen inte bara låtsasregn på sig. Det hamnade i en av hinkarna och låg där ett bra tag. Helt förståeligt att den inte klarade av det, men att den var svår att bära drog ner betyget något.

Testpatrullen

Medlemmar i Västertorps scoutkår:
Charlie Magnusson Rasti, 9 år
Astor Lindahl, 8 år
Thomas Atkinson, 8 år
Olle Boegård, 10 år
Elin Böhlin, 9 år
Alfred Kucharski Boss, 9 år
Scoutledare: Madeleine Stoops

Vill ni vara testpatrull?

I varje nummer sätter vi nya produkter på prov. Vill ni vara testpatrull i nästa nummer? Anmäl ert intresse till: redaktionen@scout.se