Inspiration Insamling

Så samlar du in pengar till scoutäventyret

31 maj, 2018

En grundstomme i scoutverksamheten är att alla ska få möjlighet att göra roliga aktiviteter. Vissa läger och jamboreer kan dock kosta en rejäl slant. Om kåren går ihop och samarbetar finns det många smarta sätt att få ihop pengar.

Malung-Sälens scoutkår i Dalarna har blivit riktiga experter när det gäller att hjälpa till på olika arrangemang i trakten. Med Vansbrosimmet, Dansbandsveckan och Vasaloppet runt knuten finns det stort utrymme att få hjälpa till och på så sätt tjäna extra pengar till kåren. Leif Nilsson är ordförande och berättar mer.

– Vi har ju lite tur som har så många stora arrangemang i direkt anslutning, men jag är ganska säker på att det finns arrangemang även lokalt. Det behöver inte vara ett så stort evenemang som Vasaloppet för att det ska behövas en parkering som någon behöver se efter. Det finns kanske en lokal fotbollsturnering, loppmarknad eller liknande, menar han.

Just parkeringsplatsen på Dansbandsveckan i Malung har blivit Malung-Sälen scoutkårs ansvarsområde. Under vecka 29 varje år ser kåren till att de cirka 100 000 gästerna parkerar korrekt. Det är ett återkommande uppdrag som flyter på bra med den erfarenhet som kåren skaffat sig. Under Vansbrosimmet agerar scouterna i stället livräddare, något som verkligen går hand i hand med verksamheten.

– Vi vill lära våra scouter att livrädda och på det här sättet får de dels en betald utbildning, dels pengar till lägerkassan. Snacka om win-win! Överlag skulle jag vilja tipsa om att försöka hitta återkommande arrangemang som man kan hjälpa till på år efter år, säger Leif Nilsson.

De pengar kåren tjänar ihop sätts in på ett speciellt lägerkonto. Målet med pengarna är att aldrig behöva betala mer än ungefär hälften av en aktuell lägeravgift. Kontot fylls på kontinuerligt och har skapat ett litet kapital som gör att kåren kan känna sig trygg inför framtiden. Wilma Lindström är scoutledare och aktiv i kåren. Hon ser det som en självklarhet att alla scouter hjälps åt att samla in pengar, för att fler ska kunna ha råd att åka med på läger.

– Det är faktiskt väldigt roligt att arbeta på de här arrangemangen. Till exempel har jag stått och serverat frukost åt vip-gästerna på Vasaloppet, precis vid elitstarten. Det är visserligen ett kallt jobb, men också väldigt roligt. Det är överlag viktigt att det är roligt för scouterna, även om syftet är att få ihop pengar till kåren, säger Wilma Lindström engagerat.

Att det ska vara roligt och lustfyllt är något som både Leif Nilsson och Wilma Lindström trycker hårt på. Det är grunden och det viktigaste med alltihop. Förutom de redan nämnda arrangemangen säljer kåren också majblommor samt arrangerar lotterier och auktioner med vinster och saker de skapat, fått eller samlat in. Att lyckas få ihop saker gratis är viktigt, eftersom vinsten då blir 100 procent. Säljer man en lott för 20 kronor så är det 20 kronor rakt in i lägerkassan.

En annan scout som genom åren visat sig vara en hejare på att ordna produktsponsring är Roger Thurhagen i Trollhättans scoutkår. Genom åren har han lyckats fått ihop det mesta. Den största succén är att han valt att gå direkt till tillverkaren, tror han.

– Det är bättre att försöka få tag på vd:n på ett stort företag, snarare än en försäljare i den lokala järnhandeln. Ofta har de kanske någon produkt som inte sålt så bra eller som blivit lite skadad i förpackningen. För de stora företagen är det inga pengar att prata om, men för oss små scoutkårer är det guld värt. Jag har också märkt att det är betydligt mycket lättare att fråga efter produkter i stället för pengar, berättar Roger Thurhagen. Genom att sätta ihop en tydlig presentation där han på ett pedagogiskt sätt går igenom vad Scouterna är och står för och vad scoutkåren behöver, har han lyckats få allt från elektronik till skruvar och bultar.

– Många har egna barn som är scouter, eller så kanske man har syskon som har barn i Scouterna. Vi scouter har ett otroligt gott rykte, vilket gör saker betydligt mycket lättare för oss, fortsätter Roger Thurhagen.

För pengarna som sparas ihop finns mycket roligt att hitta på. Världsscoutjamboreen i Sydkorea 2023 är ett äventyr som din kår redan nu kan börja planera för. Ett annat mer individuellt mål kan vara Explorer Belt som är ett internationellt arrangemang för lite äldre scouter, 16–20 år. Det är en lång och utmanande vandring i ett främmande land som du genomför tillsammans med en kompis. Det kostar en slant, men de som varit med säger att det är en upplevelse utöver det vanliga, med fantastiska möten och minnen för livet! Kanske något att börja spara till redan i dag?

Tips! Så samlar du in pengar

1. Para ihop dig med en kompis när ni ska sälja något, till exempel majblommor. Ställ er där det finns mycket folk. Kanske utanför matbutiken eller på ett torg eller gata där många rör på sig?
  2. Satsa på aktiviteter som kostar så lite som möjligt för att få så små utgifter som möjligt, helst inga alls. Varje krona som kommer in ska vara plus på kontot. Sedan är det också viktigt att ha ett mål med kontot, så man känner vart pengarna ska gå.
  3. Försök hitta samarbetspartners som kan leda till att båda sidor vinner på samarbetet. Försök alltid att gå direkt till den som bestämmer och var noga med att ha en bra presentation så de förstår vad du vill ha, varför du borde få det och hur det ska användas.
  4. Ha ett tydligt mål och tänk över hur mycket pengar du kan lägga undan varje månad till arrangemanget du vill delta i. Att söka stipendier kan hjälpa till att få ihop den summa du behöver för att delta i ett arrangemang. Du kan också höra med kåren om de kan sponsra ditt äventyr med en slant.