Äventyr sjöscouting

Vind i scoutseglen med skutan Mandalay

1 juni, 2018

Sedan sommaren 1994 har segelskutan S/Y Mandalay förgyllt västkusten med sina karaktäristiskt röda segel. Denna sommarkväll är det återigen dags för en kvällssegling där scouter utan seglingsvana får möjlighet att testa på hur det är.

Ungefär samtidigt som Thomas Ravelli kastade sig åt vänster och lyckades boxa bort rumänen Miodrag Belodedicis straff i fotbolls-VM 1994, gick Mandalay sin första scoutsegling upp genom Göta älv och Göta kanal. Vädret var fantastiskt och målet var givetvis resan, men också att komma fram till Vässarö och det läger som då pågick där.

Skutan byggdes i början av 1980-talet av Janne Borgman och Lennart Cedenqvist, två gamla kompisar som inte hade en aning om vad de gav sig in på. Det var nog tur, med facit i hand.

– Hade jag vetat vad jag vet idag, då hade jag aldrig gett mig in i det. Det var ett vansinnigt företag, men ändå! Lennart och jag har slitit dag och natt. Men vi har haft det roligt och otroligt härligt! Vilka äventyr, berättar Janne Borgman.

Mandalay är en något modifierad och förminskad kopia av den norska räddningsskutan ”Colin Archer RS 22″. Byggd efter en av denne internationellt uppmärksammade båtkonstruktörs sista ritningar från 1909. Nu för tiden seglas hon av Göteborgs-scouter med blandad erfarenhet. Dels av de mer erfarna sjöscoutkårerna som också ansvarar för skötsel och underhåll, men också av noviser helt utan seglingserfarenhet. Varje år hålls ett gäng olika arrangemangsseglatser där målet är att scouter, med eller utan kunskap, kan boka in sig för en kvälls- eller helgsegling.

Denna kväll gassar solen och vinden är så gott som obefintlig, trots detta hissas storsegel och skutan lyckas komma upp i en dryg knop på väg ut i Göteborgs södra skärgård. Senare visar det sig att det nog var Göta älvs strömmande vatten som gett fart, men det gör ingenting, istället blir mer tid för kaffe och skratt.

– Det är jätteroligt att få följa med på en sådan här segling, för även om man bor här i Göteborg blir man lätt hemmablind. Att få komma ut i skärgården en kväll som den här gör verkligen att man blir nykär i sin egen stad, säger Malin Wallén som är Scouternas regionala utvecklingschef på Västra kansliet i Göteborg. Denna kväll har hon lagt den så kallade ”pappers-scoutingen” åt sidan för en trevlig seglats i gott sällskap.

Vill du segla med Mandalay?

Alla som är medlemmar i Scouterna får följa med på seglingar, dock har medlemmar i Göteborgs scoutdistrikt lite förtur då det är de som underhåller S/Y Mandalay. Under 2018 är alla kvällsseglingar helt gratis. Är man en grupp som vill segla går det utmärkt att boka hela skutan för en kväll eller varför inte en hel helg. Utbildade skeppare/styrmän ingår alltid i bokningen, vilket gör att ingen förkunskap krävs över huvud taget. Ta chansen att segla skuta du också! Läs mer här »