Aktuellt bokrecension

Hemma hela sommaren

6 juni, 2018

Sommarlov, höstlov, påsklov, sportlov och jullov. Alla ledigheter som fylls med förväntningar och press på vad man ”måste” göra. Alltifrån vad kompisarna i skolan berättar om till att man blir äldre och ser hur semesterbilder flimrar förbi i sociala medier-flödena. Vi recenserar en bok om att inte ha råd att åka iväg på semester.

Min mamma brukar berätta om när min bror gick i lågstadiet och hans klass veckan efter sportlov ombads rita och berätta om lovet. De andra barnen satte igång och ritade äventyr i skidbackar och skrev om skidskolor och snödrivor. Min bror hade bara suttit med ett tomt papper och inte kommit igång. Läraren hade så klart frågat varför han inte också ritade och fått svaret ”vi har bara varit hemma”.

Elin Johansson och Ellen Ekmans nya bilderbok ”Hemma hela sommaren” känns extra välkommen så här inför sommarlovet. Det är en berättelse skriven i jag-form där jaget på skolavslutningen hör om klasskompisarnas vilda semesterplaner. Det är Legoland hit och Thailand dit. (Min tvååring, som egentligen är lite väl ung målgrupp för boken, stannar också upp när jag läser boken för henne och ber mig säga ”Thailand” igen och igen, det är något lockande bara med ordet!)

Jaget i boken berättar för klassen att hen ska på safari. Mamman sätter tårtan i halsen, för hon har då inte någon safari i kikaren för sommaren. Tvärtom, de kommer inte att åka någonstans i sommar.

Men så sås ett frö till något. Klart att man kan åka på safari på hemmaplan! Mamman rotar fram sitt gamla festivalkit, gissningsvis från nån Hultsfredsfestival på 90-talet, och trollar ihop en safari med karta, stormkök, sovsäckar, tält och liggunderlag.

Med träffsäker dialog och härliga bilder får vi följa med på safarin. Där savannen bytts ut mot skog och där flodhästarna visar sig vara tre tanter i baddräkt. Det blir nudlar, pinnbröd och Ballerinakex, men också en berättelse om förväntningar, ekonomiska skillnader i en skolklass och hur man tillsammans, med hjälp av lek och fantasi, kan skapa något eget, något annorlunda. Men framför allt är berättelsen en påminnelse om att äventyret inte behöver ligga på andra sidan jordklotet.

Fixa bästa hemestern!

Förra sommaren tipsade Scout om saker att göra på hemestern. Läs tipsen HÄR »