"Jag rekommenderar verkligen andra scouter att åka på patrulledarutbildning, alla har lärt sig jättemycket. Min patrull har kommit varandra nära" säger Maja Kaslander.

Äventyr Leda patrull

Bli en förebild i den lilla gruppen

14 juni, 2018

Att vara scout är att vara en förebild, inte minst som patrulledare. Ett sätt att utvecklas som ledare är att gå utbildningen Leda Patrull. Ungdomsredaktören Anton Karlsson gick utbildningen 2017 och besökte påskens utbildningstillfälle vid Gilwellstugan.

Förväntansfullt spanade ledarna efter pendeltåget som snart skulle ankomma till Gnesta station. Det var dags för årets Leda patrull-utbildning. Tåget anlände och ut kom nästan 50 taggade men nervösa äventyrare i scoutskjorta och överdimensionerad packning. Efter kort information var det dags för patrullindelning. Spänt träffade scouterna den patrull de snart skulle kalla vänner. Sedan lastade de patrullvis på sin packning och satte sig på bussen som skulle ta dem till hajkstarten.

– När jag träffade patrullen på bussen var det lite blygt eftersom vi var påväg mitt ut i skogen. Under hajken sprack det upp och vi började prata mer med varandra, berättar Kalle Hansson, 13 år, Mälarhöjdens scoutkår.

Efter en fullspäckad dag med vandring och många aktiviteter anlände patrullerna en efter en till kvällens hajkplats. Tillsammans satte de upp vindskydd och förberedde kvällens middag. Efter många skratt och stor kämpaglöd kunde man tro att de sju patrullerna känt varandra i flera år. Solen gick ner och i den mörka skogen lyste de sju eldarna. Runtom satt glada mätta scouter och stämningen gick inte att ta miste på.

– Hajken var ganska lugn. Det var lagom mycket man skulle göra. Jag har aldrig varit på en hajk där man får vara riktigt så självständig som man fick vara nu. Vi fick till exempel laga maten själva och ha eget läger. Det tyckte jag var bra och givande, säger Alice Frisk, äventyrare i Nacka sjöscoutkår.

Äventyrarscouterna Emma och Alice tycker det var bra att patrullerna fick gå utan ledare.

– Man lärde sig mycket mer och fick ta eget ansvar. Ingen ledare kom och sa vad man skulle göra utan man fick planera själva. Då fick man träna på det så man kan ta hand om en patrull i framtiden, konstaterar Alice.

– Jag tyckte att det blev bättre utan ledare, det kändes som att det blev en bättre sammanhållning då. Nu kändes det som att det var vi som fick göra saker själva, berättar Emma Fernler, 14 år, Älvsjö scoutkår.

I skogarna kring Gilwellstugan vaknade frusna men taggade scouter till en ny dag på kursen. När de hade rivit lägret var det dags för en kort vandring till Gilwellstugan som scoutrörelsen har ägt i över 85 år. När de kom in i den varma stugan var det dags för flagghissning och därefter frukost. Frukosten togs väl emot efter en utmanande natt i vindskydd. Med frukost i magen var det dags för dagens aktiviteter som bestod av materialvård, samarbetsövningar, olika kurspass och en mycket efterlängtad dusch.

– Jag hoppas att vi lär oss mer om hur en patrulledare ska vara, både genom praktik och teori. Så man lär sig samtidigt som man har kul med sina nya vänner, säger Lisa Karlsson, äventyrare, Älvsjö scoutkår.

– Jag vill lära mig hur man delegerar på ett bra sätt och hur man får med sig alla i patrullen. Jag vill även lära känna nya människor, berättar Emma Fernler om sina förväntningar inför resten av utbildningen.

Ledarutbildning Patrull innehåller kurspass i allt från kommunikation och gruppdynamik till materialvård, sjukvård, Scouternas program, hantverk och säkerhet. De teoretiska passen blandas med praktiska övningar. Äventyrarscouterna fick bland annat testa på att repellera nerför ett berg.

– Jag har fått med mig olika tekniker och modeller som tar det man kände men visar det på ett teoretisk sätt. Man får det rent konkret hur man kan göra och agera i olika situationer för att göra dem bättre, berättar Maja Kaslander, 14 år, Nacka sjöscoutkår.

– Jag har till exempel lärt känna min patrull och att ge och ta feedback. Jag har lärt mig mer om scouting och vad det innebär att vara scout. Jag har lärt mig väldigt mycket under utbildningen, konstaterar Kalle Hansson från Mälarhöjdens scoutkår.

Efter fem lyckade dagar på patrulledarutbildningen med en avslutningskväll som deltagarna sent glömmer, en finmiddag med annorlunda inslag och mycket, mycket annat var det dags att ta ner den svenska flaggan en sista gång. Den sista scoutlagen lästes högtidligt upp och kursintygen delades ut. Kramarna, skratten och tårarna var många när bussen rullade in för att avsluta ett annorlunda påskfirande och ta patrulledarna på nya äventyr.

– Jag rekommenderar verkligen andra scouter att åka på patrulledarutbildning, alla har lärt sig jättemycket. Min patrull har kommit varandra nära och vi har redan fixat med återträff, avslutar Maja Kaslander.

Om Leda patrull

Blir du nyfiken på ledarutbildning Patrull? Kommande kurstillfällen hittar du i kurskatalogen på scouternasfolkhogskola.se.

Detta är en längre version av en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.