Aktuellt friluftsliv

”För oss scouter är det en självklarhet att försöka hjälpa andra”

15 juni, 2018

I sommar kommer några scoutkårer i Stockholmsregionen att få nya tält i gåva av Träkvista sjöscoutkår och Färingsö sjöscoutkår. Tälten kommer ursprungligen från företaget Telia. Ungdomsredaktören Pim Rathsman ringde upp Fredrik Ramsberg, ordförande i Träkvista sjöscoutkår, för att få reda på mer.

Fredrik, var kommer alla tälten ifrån?

Jag och Niklas Wikman, ordförande i grannkåren Färingsö sjöscoutkår, hörde talas om att företaget Telia hade en massa tält över som de tänkte ge bort. Telia hade köpt dem för att hjälpa jordbävningsoffer i Nepal för några år sedan, men en del av tälten kunde aldrig skickas iväg utan låg kvar i ett förråd. Nu ville de hitta en bra organisation som behövde tält för sina verksamheter. Det var också viktigt för dem att de kunde ge bort alla tälten på en gång. Vi skrev ett brev och berättade att vi gärna hjälpte till med att på ett effektivt sätt dela ut tälten till kårer, så att de skulle komma till nytta redan till sommaren – och Telia sa ja!

Hur kom ni på idén att hjälpa andra kårer med tält?

För oss scouter är det en självklarhet att försöka hjälpa andra. Visst behöver vi tält själva också, men inte så många. Så vi föreslog redan från början att vi skulle ta emot alla tälten, lägga undan en del till vår egen verksamhet och berätta för andra kårer i regionen att vi har tält över som vi delar ut efter bästa förmåga till de som behöver.

På vilket sätt fick du kåren engagerad i arbetet?

Jag frågade i styrelsen och materialgruppen, och fick omedelbart med några som gärna jobbade med detta. Det kan vara svårt att få fram intresserade för de olika arbetsuppgifterna som behöver genomföras i en kår, men för just den här uppgiften var det flera som ville engagera sig direkt.

Hur organiserade ni arbetet?

Efter att det stod klart att vi skulle få tälten, satte vi ihop en arbetsgrupp med representanter från båda kårerna. För att tälten skulle komma ut till kårerna redan innan sommarens läger, behövde vi ha en ganska liten arbetsgrupp som kunde komma igång snabbt. Vi förstod redan från början att vi inte kunde hjälpa hur många kårer som helst, och att vi inte skulle kunna hantera ansökningar från hela Sverige eller att skicka tälten till alla Sveriges hörn, så vi bestämde att endast kårer i Stockholmsregionen fick söka. Vi fick hjälp av kansliet att mejla ut information till alla kårer i Stockholms, Södertörns, Roslagens och Birka scoutdistrikt.

Vad var svårast?

Kommunikationen. Hur vi än fördelar tälten, kommer det att finnas fantastiska kårer som vill ha tält och inte får några. En del scouter har blivit arga över att vi bara tar in ansökningar från kårer i Stockholmsregionen och några kommer säkert tycka att vi väljer fel kårer att ge tälten till. Det här visste vi om redan från början, och det är något vi får acceptera. Vi kan bara göra vårt bästa.

Hur många ansökningar fick ni in?

Dagen efter sista ansökningsdagen hade vi fått in ansökningar från ungefär femtio kårer och det rör sig om cirka 150 tält vi kan dela ut, så det kommer inte att räcka till alla som sökt. En kår hade nyligen drabbats av en brand och blivit av med alla sina tält, en annan kår är nystartad och behöver all sorts utrustning, så det blir jobbigt att välja vilka som ska få tält, men det känns ändå bra att vi kan hjälpa en del kårer.

Har ni gjort något sådant här förut?

Nej. Det här är en fantastisk chans, som vi försöker förvalta på bästa sätt. Skulle vi få möjligheten att göra det igen, så tar vi den säkert.

Vad har du för tips till andra kårer som vill göra något liknande?

Håll ögonen och öronen öppna för möjligheter! Sedan kräver det en massa tur också! Och tänk på att Scouterna är ett oerhört starkt varumärke. Det gör att det är lättare för oss scouter att få till samarbeten med andra företag och organisationer, men vi måste också vara rädda om varumärket – vi måste vara precis så ärliga och schyssta i våra samarbeten som man ska kunna förvänta sig av scouter, och vi måste vara noga med vilka vi samarbetar med.

Vilket är ditt bästa tips på bra scouting?

Håll scoutlagen levande! Den är ett stöd som hjälper oss att vara schyssta mot varandra. Om vi pratar om den, och påminner varandra om den när det blir fel, så bygger vi en lugn och trygg miljö där alla kan må bra. Och det är då det kan bli så där magiskt bra.