Leda för en hållbar värld arrangerades för första gången sommaren 2017, då som en segling på Östersjön utanför Karlskrona.

Äventyr Scouternas arrangemang

Scouter lär sig leda för en hållbar värld

20 juni, 2018

Världen står inför sociala, ekonomiska och ekologiska utmaningar. Utbildningen Leda för en hållbar värld ger under en sommarvecka utmanarscouter inblick i vad hållbar utveckling handlar om, och kunskap om hur man själv kan göra världen till en bättre plats.

– En förebild är en person som på ett klokt sätt kan engagera andra, säger Niclas Ihrén, kursledare för Leda för en hållbar värld.

Men enligt Niklas är Leda för en hållbar värld inte bara en kurs i ledarskap och att vara en förebild, utan också ett arrangemang där deltagarna får vara med om oförglömliga naturupplevelser. Kursen arrangerades för första gången sommaren 2017, då som en segling på Östersjön utanför Karlskrona.

Deltagaren Sandra Pramhäll, 20 år, Älvsjö scoutkår, minns hur hon och två andra deltagare satt uppe på ett nattpass på båten.

– Vi var uppe tidigt och såg på soluppgången. Havet och horisonten och solljuset, det var jättefint.

Leda för en hållbar värld är ett samarbete med Försvarsmakten och några av ledarna på kursen var därifrån.

– Jag hade en helt annan bild av Försvarsmakten. Det var intressant att lära känna dem, säger Sandra Pramhäll.

Det hölls workshoppar med många givande diskussioner, som att hållbarhet kan ligga i en individuell handling.

– Jag kände mig inspirerad att göra många små skillnader och på det sättet ser jag mig som en förebild. Jag försöker leda med exempel och visa för andra hur man kan göra skillnad, berättar Isak Kauppinen, 19 år, scoutkåren Vikingen Ekeby.

Sommaren 2018 hålls arrangemanget i form av en vandring i svensk fjällmiljö, där alla är välkomna att delta, även de som inte vandrat tidigare.

– Vi jobbar med att försöka skapa en kurs och en social miljö där vi månar om varandra och ser till att hjälpa varandra. Både i patrullsamarbetet och hela gruppen, berättar Niclas Ihrén.

Om Leda för en hållbar värld

Leda för en hållbar värld riktar sig till utmanarscouter som vill få verktyg att leda sig själva och andra för att förbättra världen, med utgångspunkt i de globala målen för hållbar utveckling. Arrangemanget är Försvarsmaktens 70-årspresent till Kungen. Det är ett samarbete mellan Försvarsmakten, Scouterna och Scouternas folkhögskola. Kursen kommer att genomföras fyra gånger, i olika miljöer. Ansökan till Leda för en hållbar värld 2019 öppnar vid årsskiftet, håll utkik på scoutservice.se.

Detta är en artikel från Scouternas verksamhetsberättelse 2017.